Op 13 juni vond in Brussel de derde editie plaats van het Digital Ocean Forum (DOF2024), een evenement op hoog niveau onder de auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het event werd mede georganiseerd door de directoraten-generaal Onderzoek en Innovatie (DG RTD), Maritieme Zaken en Visserij (DG MARE) en Defensie, Industrie en Ruimtevaart (DG DEFIS) van de Europese Commissie. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Mercator Ocean International ondersteunden het evenement als ontwikkelaars van de kerninfrastructuur van de Europese Digitale Twin Ocean (EU DTO).
Het eerste pre-operationele platform van de EU DTO werd onthuld op het Digital Ocean Forum 2024, in de aanwezigheid van (v.l.n.r): Johan Hannssens, Secretaris-generaal departement EWI; Pascal Lamy, voorzitter Mission Ocean Board; Europees commissaris Iliana Ivanova; en Olivier Poivre d'Arvor, speciaal gezant voor de oceaan. © Bernal Revert/BR&U
Tijdens het forum kregen diverse belanghebbenden, waaronder Europees commissaris Iliana Ivanova (RTD), een live demonstratie van het pre-operationele platform van de EU DTO. Met deze mijlpaal wordt een belangrijke belofte ingelost van de voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen, die de EU DTO voor het eerst aankondigde op de One Ocean Summit in Brest in februari 2022.
In overeenstemming met de Green Deal van de EU en het Decennium van Oceaanwetenschap voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, is de EU DTO een voorbeeld van de inzet van Europa voor de ontwikkeling van innovatieve wetenschappelijke instrumenten om een revolutie teweeg te brengen in de aanpak van oceaanuitdagingen.
• De European Digital Twin Ocean (EU DTO) is een multidimensionale en bijna realtime virtuele weergave van de oceaan. Het combineert mariene waarnemingen, kunstmatige intelligentie en geavanceerde oceaanmodellering en is toegankelijk voor iedereen. Het initiatief is een vlaggenschip van de missie "Restore Our Ocean and Waters" van de Europese Commissie en is mede ontwikkeld door Mercator Ocean International, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en andere Europese partners.
• Het eerste pre-operationele platform van de EU DTO werd onthuld op het Digital Ocean Forum 2024. De EU DTO biedt ongekende mogelijkheden voor de verkenning van mariene gegevens, de volgende generatie van oceaanmodellering en wetenschappelijk gestuurde besluitvorming.
DOF2024 bracht deskundigen, waaronder beleidsmakers, Europese projectpartners en belanghebbenden uit verschillende disciplines, uit heel Europa en de wereld samen wat het co-design en de co-creatie vergemakkelijkte. De EU DTO omvat nieuwe capaciteiten, zoals on-demand modelleringsmogelijkheden om simulaties uit te voeren en om "what-if”-scenario's toe te passen die een reeks vragen kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld plasticvervuiling, zeespiegelstijging en het gebruik van hernieuwbare mariene energie. Verschillende toepassingen worden gepresenteerd, waaronder die op het gebied van zwerfvuil op zee (plasticvervuiling), mariene biodiversiteit, nature-based solutions (herstel van zeegras), hernieuwbare energie op zee (het potentieel van offshore windenergie voor meervoudig gebruik), vroegtijdige waarschuwing voor extreme gebeurtenissen en kust monitoring (extreme zeespiegelstand en gevaren).
Pierre Bahurel, directeur-generaal van Mercator Ocean International: "De Digital Twin Ocean is niet alleen nuttig om kennis samen te brengen en toegankelijk te maken voor iedereen, het zal ook helpen om betere beslissingen te nemen voor de planeet en het milieu. Mensen zullen een beter beeld krijgen van wat er in onze oceaan gebeurt. Daarom is de presentatie van het platform aan de Europese Commissie, die een enorme investering in de diensteninfrastructuur mogelijk maakte, belangrijk."
DOF2024 werd bijgewoond door hoge vertegenwoordigers van vijf directoraten-generaal van de EC, waaronder: Commissaris Ivanova (DG RTD), Florika Fink-Hooijer, directeur-generaal Milieu (DG ENV), Thomas Skordas, adjunct-directeur-generaal voor Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie (DG CNECT), Kestutis Sadauskas, adjunct-directeur-generaal voor DG MARE, John Bell, directeur Heathy Planet (DG RTD), en Mauro Facchini, Head of Unit (DG DEFIS).
De Europese Commissie vertrouwt op Mercator Ocean International en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) om de kerninfrastructuur van de EU DTO te ontwikkelen. De kerninfrastructuur combineert en integreert gegevens en diensten van het Europees marien observatie- en datanetwerk (EMODnet) en de Copernicus Marine Service in één digitaal kader. Het zal volledig compatibel zijn met de Climate Digital Twin / Destination Earth (DestinE)) onder leiding van EC DG Connect (Communicatienetwerken, inhoud en technologie).
Meer info op https://events.edito.eu/2024-digital-ocean-forum