De Zee als Goed Doel: onder die vlag opereert de goede doelenwerking van het VLIZ. Het is het enige in Vlaanderen dat zich specifiek richt op zeeonderzoek. De VLIZ-filantropieprojecten genereren wereldwijd nieuwe wetenschappelijke kennis ten voordele van een duurzame toekomst voor de zee, zodat ook jij kan blijven genieten van het blauw van deze planeet.
We streven ernaar om jonge mariene wetenschappers te stimuleren in hun wetenschappelijk traject zodat ze kunnen inzetten op origineel onderzoek en zo innovatieve inzichten verwerven binnen de zeewetenschappen.
Ook willen we het maatschappelijk bewustzijn over het cruciale belang van zee en oceaan aanwakkeren via projecten waarbij het brede publiek nauwer betrokken is, bijvoorbeeld burgerwetenschap en oceaangeletterdheid.

Zeeën en oceaan onder druk
We kunnen er niet omheen: de blauwe long van onze planeet staat onder stress. Klimaatverandering, verzuring van de oceaan, chemische verontreiniging, plasticvervuiling, overbevissing en het niet duurzaam ontginnen van grondstoffen zijn enkele van de belangrijkste oorzaken. Menselijke activiteiten veranderen de oceaan aan een sneltempo. Wetenschappelijke kennis is de eerste stap richting een duurzame toekomst voor zeeën en oceaan. Alleen zo kunnen we deze grote uitdagingen aangaan en oplossingen ontwikkelen.
Marien onderzoek vergt echter grote budgetten. Zo is er specifieke staalname-apparatuur nodig, lopen de kosten voor veldwerk op, is de toegang tot hoogstaande wetenschappelijke publicaties niet kosteloos, zijn analyses in het labo vaak zeer prijzig, etc. Ook een reisbudget is nodig willen we de internationale kennisuitwisseling bevorderen. Om zeewetenschappers hun werk uit te laten voeren is daarom iedere vorm van steun welkom, ook jouw financiële steun.
De thema’s waar De Zee als Goed Doel op inzet focussen op -maar zijn niet beperkt tot- klimaatverandering (de wisselwerking tussen oceaan, klimaat en biodiversiteit), de gezondheid van de oceaan en de relatie van de oceaan met de menselijke gezondheid, aangevuld met algemenere thema’s zoals exploratie, mariene observaties en technologische innovatie.
Grant Making Facility
De Zee als Goed Doel werd in 2024, als eerste wereldwijd, erkend als Grant Making Facility ter ondersteuning van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030). Dit stelt De Zee als Goed Doel in staat om de komende jaren zelfstandig fondsen te werven, naast de in-kind bijdragen in de vorm van personeelstijd, om zo initiatieven die bijdragen aan het Oceaandecennium een extra impuls te geven.
De hoofdpijler van De Zee als Goed Doel is het stimuleren van jonge mariene wetenschappers wereldwijd, zodat zij origineel onderzoek kunnen uitvoeren en innovatieve inzichten kunnen ontwikkelen binnen de zeewetenschappen. In het kader van het Oceaandecennium financieren we reisbeurzen voor deelname aan conferenties en opleidingen, evenals Brilliant Marine Research Idea-onderzoeksbeurzen. Daarnaast bieden we ondersteuning aan specifieke projecten, zoals het World Register of Marine Species (WoRMS) en het European Tracking Network (ETN). In de nabije toekomst streven we ernaar de Sea Level Station Monitoring Facility te ondersteunen met meetapparatuur. Lees meer hierover in het VLIZ-jaarboek 2024.
De zee heeft jouw steun nodig
Ben je gefascineerd door marien wetenschappen en in wat er zich in de onderwaterwereld afspeelt? Ben je bezorgd over de toestand van de zeeën en oceaan? Zoek je een manier om iets extra te doen voor deze zoute wereld? Jij kan helpen!
Je kan het marien onderzoek steunen via De Zee als Goed Doel via een lidmaatschap, een donatie, een schenking of legaat, sponsoring, een partnerschap of via een aankoop in onze webshop.
Om mariene wetenschappers hun werk te kunnen laten uitvoeren, is jouw (financiële) steun meer dan welkom. Samen helpen we het wetenschappelijk onderzoek vooruit en streven we naar een duurzame toekomst voor de zeeën en oceaan.