IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Influence of clay tectonics in the North Sea on offshore wind foundation design and installation
www.blauwecluster.be/project/clay-tectonics

Originele titel: Invloed van kleitektoniek in de Noordzee op het ontwerp en de installatie van offshore windfunderingen
Acroniem: Clay Tectonics
Periode: Januari 2023 tot Juni 2025

Thesaurustermen: Bodemmechanica; Geofysica; Geotechnieken; Mariene geowetenschappen; Offshore Wind Energy; PRINC_FUND - 5552 - VLAIO - Blauwe Cluster - cSBO; Seismologie en seismische exploratie; Windtechnologie
Geografische term: ANE, Noordzee [Marine Regions]
 Instituten 

Instituten (3)  Top 

Abstract

Een multidisciplinair onderzoeksproject dat geofysische, geologische en geotechnische methodes combineert om de invloed van kleitektoniek in de Noordzee op het design en de installatie van offshore windparken te onderzoeken. Het project wil bedrijfsgedreven valorisatie-opportuniteiten creëren in nauwe samenwerking met de gebruikersgroep.

De aanwezigheid van kleitektonische structuren (CTFs) in Paleogene kleilagen in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee werd voor het eerst gerapporteerd in de jaren 1980 (b.v. Henriet et al. 1983 en Henriet et al. 1988). Deze structuren omvatten polygonale breuknetwerken (met verplaatsingen langsheen de breuken van ettelijke meters) en andere deformaties zoals diapirische structuren. Eén van deze kleilagen is de zogenaamde Kortrijk Formatie die het belangrijkste substraat vormt voor de installatie van de geplande offshore windmolenparken in de Prinses Elisabeth Zone in het Belgische deel van de Noordzee. Hoewel de aanwezigheid van CTFs in deze formatie reeds gerapporteerd werd, is het effect van deze structuren op de stabiliteit en de geotechnische eigenschappen van de klei, vooral onder invloed van grote externe krachten (bv. het heien van een monopile), onbekend en vereist dit verder onderzoek. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de aanwezige breuken na hun ontstaan opnieuw werden geactiveerd. Dit benadrukt dat deze structuren wel degelijk afbreuk kunnen doen aan de stabiliteit van de klei. Daarom zal in het Clay Tectonics-project een geïntegreerde geofysische / geologische / geotechnische benadering worden toegepast om het optreden en de vorming van kleitektonische vervormingsstructuren in stijve kleilagen, alsook de invloed ervan op het ontwerp en de installatie van turbine-funderingen, te onderzoeken.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Instituten