Biodiversiteit
De zee vroeger
Klimaat
Zee & gezondheid
Blauwe economie

VLIZ verwelkomt met veel enthousiasme een nieuwe groep doctoraatsstudenten. Deze acht promovendi werken aan belangrijke projecten die gericht zijn op actuele vraagstukken binnen de mariene wetenschappen. Hun onderzoek zal bijdragen aan een beter begrip van de oceaan en kustgebieden en oplossingen bieden voor de milieuproblemen van vandaag. Van het bestuderen van microplastics en klimaatverandering tot het onderzoeken van koolstofcycli en oude zeebodemlandschappen, hun werk bestrijkt een breed scala aan onderwerpen. Hieronder geven we een overzicht van hun boeiende projecten en de impact die ze beogen te realiseren.

Groepsfoto

Op 1 oktober 2024 verwelkomden we 6 van de 8 nieuwe doctoraatstudenten. V.l.n.r. Juliette Grandjean, Elias De Craene, Maurie Keppens, Warre Dekoninck, Evert Lambrechts en Annika Eske. Wyona Schütte startte al eerder met haar onderzoek. Maqbool Ahmad start later dit najaar aan zijn onderzoek. 

 

Plasticvervuiling in een veranderende mariene omgeving

Juliette Grandjean

Dit onderzoek richt zich op de gecombineerde effecten van microplastics en stressfactoren door mondiale veranderingen (opwarming, verzuring) op mariene ongewervelden over meerdere generaties. Het doel is om individuele en multigenerationele reacties en de interactieve en cumulatieve effecten van deze stressfactoren te beoordelen. Daarnaast moet er data geleverd worden voor toekomstige risicobeoordelingen. Het project pakt de beperkingen aan in de huidige evaluaties van microplasticrisico's door rekening te houden met multigenerationele en gecombineerde stresseffecten. Dit doctoraatsonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de UGent.

Blauwe psychologie 

Elias De Craene

Onderzoek suggereert dat blootstelling aan een natuurlijke omgeving mensen energie geeft en bijdraagt aan een betere mentale gezondheid, minder ziektes en een langere levensverwachting. Wat zijn de onderliggende emotionele mechanismen die de relatie tussen blootstelling aan de kust en welzijn aandrijven? In dit doctoraatsonderzoek ligt de focus op het begrijpen van de emotionele impact van kustlandschappen op individuen en het onderzoeken van de emotie-regulerende effecten van blootstelling aan de kust. Dit doctoraatsonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende Vlaamse universiteiten.

Koolstofcyclus in kustgebieden

Maurie Keppens

De oceaan fungeert als een belangrijke opslagplaats voor door de mens uitgestoten koolstofdioxide, maar kustgebieden en hun koolstofcycli blijven slecht begrepen. Het BERNARDO-project, een samenwerking tussen wetenschappers en de industrie, heeft als doel deze kennisleemte te dichten door de Belgische Noordzee als casestudy te gebruiken. Het richt zich op het optimaliseren van metingen van koolstofdioxide- en methaanstromen en het creëren van een koolstofbudget met hoge resolutie. Dit zal helpen om door de mens veroorzaakte veranderingen in de koolstofcyclus te detecteren. Het doctoraatsonderzoek van Maurie combineert in-situ waarnemingen en machine learning om de anorganische koolstofcyclus, de lucht-zee CO2-uitwisseling, verzuring en de impact van extreme gebeurtenissen zoals hittegolven te bestuderen. Dit doctoraatsonderzoek is in samenwerking met de UGent.

Mariene geologie

Warre Dekoninck

Dit onderzoek richt zich op het in kaart brengen en reconstrueren van de Pleistocene paleolandschappen van de buitenste Belgische Continentale Plaat, hun evolutie door de tijd heen en hun connectie met aangrenzende regionale paleolandschappen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dit wordt gedaan met behulp van geavanceerde akoestische technieken (hogeresolutie seismische reflectieprofielen, ultrahogeresolutie subbodemprofilering en multibeam-bathymetrische kartering), aangevuld met sedimentboringen (vibro-coring). Dit doctoraatsonderzoek is in samenwerking met de UGent.

De geschiedenis van toerisme en gokken in kustplaatsen

Evert Lambrechts

Kustplaatsen speelden een cruciale rol in de opkomst van het toerisme in de 19e en 20e eeuw en boden vermaak en permissieve omgevingen, zoals gokken. Evert onderzoekt hoe gokken werd geïntegreerd in het kusttoerisme. Het onderzoek brengt gokactiviteiten in kaart, van kaartspellen op toeristentreinen tot grootschalige evenementen zoals paardenraces en roulette. Daarnaast onderzoekt het project hoe gokinfrastructuren sociale ontmoetingen tussen alle klassen vormden en hoe seizoensgebonden toerisme en mobiele arbeid het toezicht op gokken beïnvloedden. Ten slotte zal het onderzoek zich richten op de veranderende juridische context van gokken tussen 1880 en 1930. Dit doctoraatsonderzoek is in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Plankton en klimaat

Annika Eske

Dit onderzoek richt zich op de effecten van veranderende omgevingsomstandigheden en extreme klimaatgebeurtenissen (zoals mariene hittegolven, zuurstofdepletie, oceaanverzuring, enz.) op de fyto- en zoöplankton gemeenschappen in het Belgisch deel van de Noordzee. Gebaseerd op bestaande tijdreeksen, nieuwe in-situ beeldvormingstechnologieën en genetische benaderingen, worden er grootschalige waarnemingen geproduceerd om veranderingen en gebeurtenissen uit het verleden en de toekomst te bestuderen. Dit doctoraatsonderzoek gebeurt in samenwerking met de UGent.

DNA-gebaseerde detectie van vervuiling door explosieven (TNT-vervuiling)

Wyona Schütte

Wyona onderzoekt of DNA-analyse kan worden gebruikt als alternatieve detectiemethode om vervuiling door explosieven, meer bepaald door TNT, in de Noordzee aan te tonen. DNA wordt geëxtraheerd uit bekende TNT-hotspots en 16s rRNA-metabarcoding wordt gebruikt om bacteriële indicatorsoorten voor dit soort historische vervuiling te identificeren. Via labexperimenten zal Wyona de biologische afbraak van TNT door bacteriële gemeenschappen bestuderen. Dit doctoraatsonderzoek vindt plaats in samenwerking met de UGent en de Universiteit van Kiel (CAU).

Plankton metagenomics

Maqbool Ahmad

Het plankton in de oceaan bevat een ongelooflijk gevarieerde en complexe verzameling van microscopisch kleine organismen. Deze kleine levensvormen en hun bijbehorende microben worden beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren en de relaties die ze aangaan met andere soorten. Promovendus Maqbool onderzoekt bestaande gegevens over plankton om te begrijpen hoe deze interacties binnen zulke ingewikkelde gemeenschappen plaatsvinden. Hij gebruikt deze gegevens om computermodellen te maken die de veranderingen in planktonsoorten onder verschillende milieuscenario's kunnen voorspellen. Dit doctoraatsonderzoek loopt in samenwerking met de KU Leuven.