Ergens onderweg met RV Simon Stevin en vernieuwde MIDAS website

Technologie & innovatie

MIDAS consulteren op RV Simmon StevinFoto: VLIZ | Nick Decombel fotografie

Alle data die het onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin onderweg registreert, komen in een datasysteem bij het VLIZ terecht. Neem eens (opnieuw) een kijkje op de vernieuwde MIDAS-website, waarop je alle info en data (meteo, navigatie en waterkwaliteit) van gevaren campagnes kan bekijken en opvragen.
 

Ga je als zeewetenschapper soms mee met het onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin? Dan ken je de website van MIDAS (Marine Information and Data Acquisition System) vast wel!

Het data acquisitiesysteem (DCAFS) aan boord van het onderzoeksvaartuig registreert onderweg allerlei soorten gegevens, van navigatie- en meteorologische tot oceanografische gegevens. De MIDAS-website maakt die data gemakkelijk beschikbaar voor gebruikers. Bijvoorbeeld om aan boord direct zicht te krijgen op de eigenlijke temperatuur van het water, of de diepte van de waterkolom.

Met dit MIDAS-systeem registreren de wetenschappers aan boord ook welke onderzoeksactiviteiten ze wanneer en waar uitvoeren op zee. Eenmaal terug aan wal kunnen ze de verzamelde parameters zo gemakkelijk uit het onderwegdatasysteem opvragen, grondig analyseren en interpreteren.

Via de MIDAS-website kan je daarnaast ook scheepstijd aanvragen en het vaarschema raadplegen. Je kan ook online de CTD-casts raadplegen en downloaden, of de afgelegde route van een cruise op een kaart projecteren.

Alle onderweggegevens worden opgeslagen in een gecentraliseerde databank en kunnen ten allen tijde voor alle campagnes opgevraagd worden – door iedereen, of je nu mee was aan boord of niet.

De MIDAS-website werd recent in een nieuw jasje gestoken. Een gelegenheid om eens (opnieuw) een kijkje te gaan nemen?

De functionaliteiten van het datasysteem zijn zoveel mogelijk identiek gehouden aan wat onze gebruikers gewend waren. Nieuw is dat de MS Access planningsinvoerinterface nu geïntegreerd is in de website, en dat de onderwegdata nu ook kunnen worden opgehaald via de Lifewatch Data explorer. De website is gebouwd op PHP/Symfony, wat machine-to-machine integratie in de toekomst makkelijker maakt.

Naar de MIDAS-website