Op dinsdag 3 september 2024 bezocht Hare Majesteit de Koningin het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het bezoek kaderde binnen de Agenda 2030 van de Verenigde Naties, en de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), waarmee de internationale gemeenschap het hoofd wil bieden aan de grote mondiale uitdagingen zoals armoede, klimaatverandering, of toenemende ongelijkheden.
V.l.n.r.: Algemeen Directeur van het VLIZ Jan Mees, H.M. Koningin Mathilde, Burgemeester van Oostende Bart Tommelein, Gouverneur van West-Vlaanderen en voorzitter van het VLIZ Carl Decaluwé.
In het bijzonder de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling ”Leven onder water” (SDG 14), gericht op de bescherming en het duurzaam gebruik van zeeën en de oceaan tegen 2030, stond centraal in het bezoek. Als Ambassadeur van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties, informeerde H. M. de Koningin zich over de toenemende negatieve effecten van klimaatverandering op de oceaan, en de toestand van de mariene biodiversiteit in het grootste ecosysteem ter wereld. Het VLIZ verzorgt een bijzondere bijdrage aan het Oceaandecennium (2021-2030), de globale agenda voor de SDGs met betrekking op de oceaan.
Het bezoek verliep in twee luiken: de Koningin kreeg een inhoudelijke uitleg over de werking van het onderzoeksinstituut door Algemeen Directeur Jan Mees, een bezoek aan verschillende labofaciliteiten in het Marien Station Oostende, en een rondleiding in het interactieve en digitale zeebelevingslab. Vervolgens ging Hare Majesteit aan boord van het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin (Vloot dab – Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust MDK) voor een rondvaart in de dokken, duiding bij het zeewetenschappelijk onderzoek van het VLIZ en een demo met de werkboot Abbé Mann en de autonome robot USV Adhemar. Adhemar wordt ingezet voor onder andere CO2 metingen in de atmosfeer en het water, in het kader van het globaal koolstofbudget.