Anno 2023 telt ons land maar liefst 144 mariene onderzoeksgroepen. Een record. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventaris van het Belgische mariene onderzoekslandschap door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het Belgisch marien onderzoek onderscheidt zich door zijn wereldwijde samenwerking en de vrije beschikbaarheid van wetenschappelijke kennis.
Met een totaal van 144 mariene onderzoeksgroepen (MOGs) in 2023 is het mariene onderzoekslandschap in België het voorbije decennium aanzienlijk gegroeid. Bij de start van de inventarisatie in 2013 stond de teller van het aantal Belgische MOGs nog op 82. De MOGs zijn verbonden aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Hoewel de meeste MOGs zich richten op natuurwetenschappen, winnen de onderzoeksgroepen binnen de ingenieurs- en sociale wetenschappen de laatste jaren aan belang.
Alle Belgische MOGs samen publiceren jaarlijks tussen de 700 en 900 peer-reviewed publicaties, in meer dan 1.700 tijdschriften wereldwijd. Vooral het aandeel open-access publicaties kent een substantiële toename, van 36% in 2008 tot 79% in 2023. Dit maakt Belgische mariene wetenschappelijke kennis toegankelijk voor onderzoekers en het brede publiek over de hele wereld.
Internationale samenwerking speelt ook een cruciale rol in het succes van de Belgische MOGs. Ongeveer 80% van de publicaties betreft een samenwerking met buitenlandse onderzoekers, vooral uit onze buurlanden en de VS. Deze internationale samenwerking versterkt de wetenschappelijke impact, zoals blijkt uit het hoge gemiddelde aantal citaties per publicatie (36) en een indrukwekkende h-index van 207.
Wil je meer inzicht krijgen in het mariene onderzoekslandschap? Raadpleeg het volledige rapport hier.