Boter bij de vis: Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog
Demasure, B. (2014). Boter bij de vis: Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Davidsfonds: Leuven. ISBN 978-90-5908-557-2. 277 pp.
|
|
Beschikbaar in | Auteur |
VLIZ: Personal and Institutional Histories PER.237 [104865]
|
Abstract |
De Eerste Wereldoorlog zette het land volledig op z'n kop. Alle aspecten van het leven werden beïnvloed door de jarenlange strijd. Zo viel al bij het begin van de oorlog de import en export van levensmiddelen stil. De beschikbare voedselvoorraden slonken zienderogen en wat er nog restte, werd vaak opgevorderd door de Duitse bezetter. Ook in de landbouwsector ging het slecht: de nodige grondstoffen ontbraken, vee en paarden werden opgeëist. Bovendien was er door de bezetting van de zeehavens van visserij weinig sprake. De hele oorlog lang heerste er voedselcrisis. Maar de bevolking was creatief: ze organiseerden openbare soepbedelingen of gebruikten stadsparkjes als moestuin. Alle middelen waren goed om de honger te bestrijden. Ook de zwarte markt floreerde. En sommige landbouwers en handelaars boekten opmerkelijke winsten. Dit boek bestudeert de impact van de Grote Oorlog op de landbouwsector en de voedselbevoorrading. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven en contemporaine literatuur wordt een beeld geschetst van de situatie in bezet en onbezet gebied, zowel tijdens als vlak na de oorlog. Het boek is een initiatief van het Centrum Agrarische Geschiedenis. |
|