Nederlandse naam: Laboratorium voor Diervoeding en kwaliteit van dierlijke producten
Overkoepelend instituut: Universiteit Gent; Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen; Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie (UGent), meer
MOG-kernwoorden (5) : Biochemie; Biotechnologie; Microbiologie; Vis(sen); Voeding
Adres: Blok F
Coupure Links 653 9000 Gent België
| | Tel.: +32-(0)9-264 90 01
|
| |
Type: Wetenschappelijk Niveau: Labo
|
1 Directeur: Hoofd van de onderzoeksgroep/afdeling 2 Mariene onderzoeker: Is werkzaam in deze groep en treedt op als (co)auteur in minstens één mariene publicatie in de laatste 5 jaar. 3 Gespecialiseerd personeel: Levert administratieve of technische ondersteuning aan het zeewetenschappelijk onderzoek.
Abstract: |
Het laboratorium voor Diervoeding en Kwaliteit van Dierlijke Producten richt zich op drie onderzoeksdisciplines:
- voeding van herkauwers en microbioal metabolisme;
- monogastrische voeding;
- karkas- en vleeskwaliteit.
De groep analyseert af en toe vis of mariene producten, maar het zwaartepunt ligt bij landbouwhuisdieren.
Op marien gebied hebben het onderzoek en de laboratoriumanalyses betrekking op:
- voedingskenmerken van visspieren (vetzuren, heem-Fe, intrinsieke antioxidanten), in interactie met andere voedingsmiddelen en voedingsbestanddelen, die betrekking hebben op de vorming van lipide- en eiwitoxidatieproducten tijdens de gastro-intestinale spijsvertering;
- het potentieel van algen in diervoeding om de gezondheid of productie van dieren te verbeteren, de methaanproductie in de pens te verminderen en het gehalte aan n-3 PUFA met lange keten in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te verhogen;
- analyse van vetzuren en lipideoxidatieproducten op monsters van mariene producten als service voor derden.
|
Publicaties (12) |
Top | Personen |
( 12 peer reviewed ) opsplitsen filter
- Mallioris, P.; Kotzamanis, Y.; Vardali, S.; Roussos, E.; Ilia, V.; Paschali, E.; Kampantais, D.; Bouziotis, D.; Khadem, A.; Vatsos, I.N. (2022). Modulation of intestinal health and hepatic vacuolation in gilthead sea bream (Sparus aurata) juveniles by a mixture of dietary esterified butyrins, emulsifiers from plants and yeast extracts at low and high fish meal inclusion. Anim. Feed Sci. Technol. 284: 115194. https://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2021.115194, meer
- Van Hecke, T.; De Smet, S. (2021). The influence of butter and oils on oxidative reactions during in vitro gastrointestinal digestion of meat and fish. Foods 10(11): 2832. https://dx.doi.org/10.3390/foods10112832, meer
- Kumar, V.; Baruah, K.; Nguyen, D.V.; Smagghe, G.; Vossen, E.; Bossier, P. (2020). Corrigendum: Phloroglucinol-mediated Hsp70 production in crustaceans: protection against Vibrio parahaemolyticus in Artemia franciscana and Macrobrachium rosenbergii. Frontiers in Immunology 11: 1860. https://hdl.handle.net/10.3389/fimmu.2020.01860, meer
- Van Hecke, T.; Goethals, S.; Vossen, E.; De Smet, S. (2019). Long-chain n-3 PUFA content and n-6/n-3 PUFA ratio in mammal, poultry, and fish muscles largely explain differential protein and lipid oxidation profiles following in vitro gastrointestinal digestion. Mol. Nutr. Food Res. 63(22): 1900404. https://hdl.handle.net/10.1002/mnfr.201900404, meer
- Kumar, V.; Baruah, K.; Nguyen, D.V.; Smagghe, G.; Vossen, E.; Bossier, P. (2018). Phloroglucinol-mediated Hsp70 production in crustaceans: protection against Vibrio parahaemolyticus in Artemia franciscana and Macrobrachium rosenbergii. Frontiers in Immunology 9: 1091. https://dx.doi.org/10.3389/fimmu.2018.01091, meer
- Vossen, E.; Raes, K.; Van Mullem, D.; De Smet, S. (2017). Production of docosahexaenoic acid (DHA) enriched loin and dry cured ham from pigs fed algae: nutritional and sensory quality. European Journal of Lipid Science and Technology 119(5): 13. https://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201600144, meer
- Michiels, J.; Skrivanova, E.; Missotten, J.; Ovyn, A.; Mrazek, J.; De Smet, S.; Dierick, N. (2012). Intact brown seaweed (Ascophyllum nodosum) in diets of weaned piglets: effects on performance, gut bacteria and morphology and plasma oxidative status. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. = Z. Tierphysiol. Tierernaehr. Futtermittelkd. 96(6): 1101-1111. https://dx.doi.org/10.1111/j.1439-0396.2011.01227.x, meer
- Sterk, A.; Vlaeminck, B.; van Vuuren, A.M.; Hendriks, W.H.; Dijkstra, J. (2012). Effects of feeding different linseed sources on omasal fatty acid flows and fatty acid profiles of plasma and milk fat in lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 95(6): 3149-3165. https://dx.doi.org/10.3168/jds.2011-4474, meer
- Wullepit, N.; Hostens, M.; Ginneberge, C.; Fievez, V.; Opsomer, G.; Fremaut, D.; De Smet, S. (2012). Influence of a marine algae supplementation on the oxidative status of plasma in dairy cows during the periparturient period. Prev. Vet. Med. 103(4): 298-303. https://dx.doi.org/10.1016/j.prevetmed.2011.09.007, meer
- Dierick, N.; Ovyn, A.; De Smet, S. (2010). In vitro assessment of the effect of intact marine brown macro-algae Ascophyllum nodosum on the gut flora of piglets. Livestock Science 133(1-3): 154-156. dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2010.06.051, meer
- Dierick, N.; Ovyn, A.; De Smet, S. (2009). Effect of feeding intact brown seaweed Ascophyllum nodosum on some digestive parameters and on iodine content in edible tissues in pigs. J. Sci. Food Agric. 89(4): 584-594. https://dx.doi.org/10.1002/jsfa.3480, meer
- Vlaeminck, B.; Mengistu, G.; Fievez, V.; de Jonge, L.; Dijkstra, J. (2008). Effect of in vitro docosahexaenoic acid supplementation to marine algae-adapted and unadapted rumen inoculum on the biohydrogenation of unsaturated fatty acids in freeze-dried grass. J. Dairy Sci. 91(3): 1122-1132. dx.doi.org/10.3168/jds.2007-0537, meer
|
|