Herstelactie voor de duinen van de fossiele riviermonding van de Ijzer |
Engelstalige titel: Fossil Estuary of the Yzer Dunes Restoration Action
Overkoepelend project: Integral Coastal Conservation Initiative (LIFE-NATURE project), meer
Acroniem: FEYDRA Periode: 2002 tot 2005 Status: Afgelopen
Thesaurustermen Duinen; Restauratie
Geografische term: ANE, België, IJzer R. [Marine Regions]
|
|
Abstract |
Het letterwoord FEYDRA staat voor ‘Fossil Estuary of the Yzer Dunes Restoration Action’ en is een natuurherstelproject van de afdeling Natuur van AMINAL, de milieu-administratie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, in het kader van het LIFE natuurprogramma, dit betekent dat het voor 50 % wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Met het FEYDRA-project wil de Cel Kustzonebeheer (half-)natuurlijke duinhabitats herstellen in de relicten van de westelijke tak van het voormalig IJzerestuarium, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Koksijde (Oostduinkerke) en Nieuwpoort, in de Provincie West-Vlaanderen.
De natuurherstelmaatregelen van FEYDRA concentreren zich dus binnen de groengebieden en beschermde duingebieden die reeds eigendom zijn van het Vlaams Gewest.
Binnen het FEYDRA-project wordt veel aandacht besteed aan communicatie.
- Er wordt in het najaar van 2005 een internationale conferentie "Dunes & Estuaries 2005" georganiseerd om de ruime ervaring die de afdeling Natuur - dankzij de uitvoering van de LIFE- nature projecten ICCI (wat staat voor "Integral Coastal Conservation Initiative") en FEYDRA - heeft opgebouwd over grootschalig natuurherstel in estuariene en kustduinmilieus te verspreiden naar andere kustduin- en estuariabeheerders in Europa.
- Voorafgaand aan de infrastructuurwerken in het Hannecartbos werd er op 1 december 2003 een info-avond georganiseerd. De noodzaak en doelstellingen van de geplande natuurherstelmaatregelen in het Vlaams Natuurreservaat Hannecartbos werden geduid. Op de avond, geleid door Karl Vandenberghe (WTV/FocusTV), kregen de 170 aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen.
Daarnaast verscheen een brochure waarin de redenen voor de geplande maatregelen worden uitgelegd.
- Via de website, waarop het verloop van alle acties van FEYDRA terug te vinden is.
- Op het einde van het project wordt ook nog een 'Layman's rapport' opgemaakt van FEYDRA.
|
Publicaties (2) |
Top |
- Van Nieuwenhuyse, H. (2003). Beheersplan voor het Vlaams Natuurreservaat Ter Yde te Koksijde (Oostduinkerke). Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL, Afdeling Natuur, Cel Kustzonebeheer: Brugge. 43 pp., meer
- Van Nieuwenhuyse, H.; Leten, M.; Herrier, J.-L. (2005). Beheersplan voor het Vlaams Natuurreservaat Ter Yde, deelgebied IWVA-domein te Koksijde (Oostduinkerke). Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL, Afdeling Natuur, Cel Kustzonebeheer: Brugge. 48 + maps, annexes pp., meer
|
|