Vijf jaar na aanvang van zijn eerste onderzoeksagenda, draait het departement Onderzoek van het VLIZ op volle snelheid. Eind 2022 telde het departement niet minder dan 47 onderzoekers, goed voor in totaal 127 publicaties waarvan 56 A1-publicaties in wetenschappelijke magazines. In 84% van de A1-publicaties gebeurde dit in open access. In 2022 werden publicaties met een VLIZ-medewerker als auteur 2547 maal geciteerd. Over alle onderzoeksgroepen heen was het VLIZ actief in 43 verschillende interne en externe onderzoeksprojecten.
Daarnaast bracht de start van een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid in 2022 een aantal nieuwigheden met zich mee voor het departement Onderzoek. Zoals bepaald in het convenant zal het VLIZ in de periode 2022-2026 sterk inzetten op onderzoek op het raakvlak van klimaat, oceaan en biodiversiteit. Met name onderzoek naar klimaatverandering in kustgebieden, en de relatie tussen de oceaan en menselijke gezondheid zullen een verhoogde aandacht krijgen. Met dit doel herstructureerde het VLIZ in 2022 zijn departement Onderzoek. Het voegde twee nieuwe onderzoeksgroepen ‘Plastics in Global and Local Waters’ en ‘Past, Present and Future Climate Change’ toe aan de zes reeds bestaande onderzoeksgroepen (‘Ocean and Human Health’, ‘Life’s Roots and Rates’, ‘Nature Changes and Solutions’, ‘Seascapes Past and Future’, ‘Maritime Society and History’, en ‘Understanding & Optimizing Observations’). Deze acht onderzoeksgroepen zijn structureel vervat in drie verschillende onderzoeksdivisies: ‘Ocean and Human Health’, ‘Coastal Climate Change’, en het ‘Marine Observation Centre’.
Tot slot stelde het onderzoeksinstituut in 2022 dr. Peter Landschützer aan als de nieuwe onderzoeksdirecteur. Als klimaatwetenschapper was Peter voorheen aan de slag in het Max Planck Instituut voor Meteorologie (Hamburg, Duitsland). Met deze aanstelling realiseerde het VLIZ een toptransfer en investeert het versneld in onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op kustgebieden.