Op 1 januari 2021 trapten de Verenigde Naties het ‘Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling’ (UNDOSSD) af. Tot eind 2030 – en hopelijk ook daarna – bundelen de initiatiefnemers wereldwijd de krachten om de 14de duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG 14: ‘Behoud en beheer van oceaan, zeeën en mariene hulpbronnen met als doel een duurzame ontwikkeling’) te behalen. Verder streeft UNDOSSD ook andere oceaan-gerelateerde SDG’s na, zoals het bestrijden van klimaatverandering en het tegengaan van het verlies aan biodiversiteit.
Het VLIZ kreeg van de Belgische autoriteiten het mandaat om een secretariaat op te zetten dat de Vlaamse en Belgische bijdrage aan het Oceaandecennium coördineert. De lancering van dit zogenaamde Belgische Nationaal Decennium Comité (NDC) vond plaats op 2 december 2022 tijdens de Klankbordgroep van de Wetenschappelijke Commissie van VLIZ. Naast de mariene onderzoeksgroepen tekenden deelnemers uit zowel private als publieke sectoren present op de lancering. Ook vertegenwoordigd waren onder andere het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, De Blauwe Cluster, maritieme bedrijven, de European Marine Board en NGO’s.
Als directeur Internationale Relaties van het VLIZ, neemt Ann-Katrien Lescrauwaet de leiding over het NDC. Ze wordt hierin bijgestaan door de in 2022 aangeworven international liaison officer, Juana Jimenez. Naast een open meeting zal het NDC ook een kerngroep omvatten. Het doel van de kerngroep is om de uitdagingen van het Oceaandecennium aan te gaan met solide acties. De groep zal bestaan uit vertegenwoordigers vanuit de overheid, maar ook uit actoren op het gebied van onderzoek en innovatie, en staat open voor iedereen die wil deelnemen met concrete acties. De eerste bijeenkomst van de kerngroep is voorzien voor mei 2023.
Het Belgische NDC zal voor zijn activiteiten in nauw contact staan met het secretariaat van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC-UNESCO) in Parijs, dat door de Verenigde Naties gemandateerd is om het Oceaandecennium te implementeren.