Het VLIZ is sinds jaar en dag een actieve speler en een gevestigde waarde binnen de wereldwijde globale mariene onderzoeksgemeenschap. Getuige hiervan zijn diverse producten en diensten waarvoor de internationale onderzoekswereld veelvuldig beroep doet op ons instituut. We stellen er twee aan je voor.
Het VLIZ en de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO (UNESCO/IOC) bieden samen technische ondersteuning aan de globale ‘Sea Level Station Monitoring Facility’. Deze service verstrekt informatie over de operationele status van getijmeters wereldwijd. De meer dan 1000 getijmeters bevinden zich verspreid over de wereldwijde oceaan, nabij eilanden en langs continentale kusten, meestal in havens. Ze sturen hun data via satellieten door naar een centraal datacentrum, waarna het VLIZ de verschillende dataformaten omzet en eenduidig weergeeft op de website van de Sea Level Station Monitoring Facility. De website is open voor alle gebruikers en biedt real time data. Dit laat toe om snel heel wat afgeleide producten aan te maken. Dat was bijvoorbeeld handig begin 2022, toen er in Chili, Peru, Ecuador en Colombia een tsunaminoodsituatie heerste. Dit als gevolg van de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai in de Stille Oceaan. De nabijgelegen eilandengroep Tonga kreeg een tsunami over zich heen van wel 15 meter hoog. Via de getijmeters van het Sea Level Station Monitoring Facility was te volgen hoe de tsunami verder over de Stille Oceaan raasde, en kon een vlugge inspectie van de tsunami-alarmsituatie gebeuren.
Sinds 2006 stelt het VLIZ-project ‘Marine Regions’ wereldwijd maritieme grenzen, namen en locaties van mariene onderwaterobjecten beschikbaar als open data. In 2022 ontwikkelde het VLIZ Marine Regions-team een gloednieuwe, open en wereldwijde dataset van de zogenaamde ‘uitgebreide continentale plateaus’ (extended continental shelves). Dat zijn die delen van de zee waar een land exclusieve rechten kan laten gelden op de natuurlijke hulpbronnen op en onder de zeebodem. Denk bijvoorbeeld aan mariene soorten die op de zeebodem leven, maar ook aan olie, gas en mangaanknollen.
Marine Regions is in beheer van het VLIZ als onderdeel van de LifeWatch Species Information Backbone. Het krijgt hierbij steun vanuit de Vlaamse bijdrage voor LifeWatch. Wereldwijd kunnen gebruikers de data downloaden via www.marineregions.org/downloads.php, of visualiseren en analyseren via verscheidene webservices. In 2022 registreerde Marine Regions 25.896 downloads uit 184 verschillende landen. De dataset is voornamelijk bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en educatieve doeleinden, en is niet bedoeld om te worden gebruikt voor legale, economische (in de zin van verkenning van natuurlijke hulpbronnen) of navigatiedoeleinden.