150 medewerkers en 1000 VLIZ-leden

Sinds 2017 heeft de Vlaamse overheid de taken van het VLIZ gevoelig uitgebreid. Het gaat hierbij om mandaten om onderzoek te initieren en uit te voeren, en om het raakvlak tussen het marien onderzoek en de blauwe economie uit te bouwen. Hierdoor maakte het VLIZ de voorbije jaren een groeispurt door. Het aantal VLIZ-medewerkers nam sinds 2017 fors toe en bereikte in 2022 de kaap van 150. Ook in de nabije toekomst zal deze groei zich doorzetten. Alleen al in het voorjaar van 2023 komen er zo’n 20 nieuwe medewerkers bij.

Niet enkel het aantal medewerkers maar ook de diversiteit naar herkomst nam een hoge vlucht sinds de oprichting van het departement Onderzoek. Niet minder dan 21 verschillende nationaliteiten uit 5 continenten zijn vertegenwoordigd (zie kaartje 1). Een overzicht van de woonplaatsen per provincie (zie kaartje 2) toont dan weer dat 60% van de VLIZ-medewerkers gevestigd is in West-Vlaanderen (waarvan 41% in Oostende), 32% in Oost-Vlaanderen (waarvan 65% in Gent), 5% in Vlaams-Brabant en 2% in Antwerpen. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat het VLIZ in de provincie West-Vlaanderen een aantrekkelijke werkgever is. Het trekt hooggeschoolde en getalenteerde werknemers aan die op zoek zijn naar een uitdagende job in een internationale context. Meer zelfs, het VLIZ zorgt ervoor dat jong talent na afloop van hun universitaire studies buiten West-Vlaanderen hun weg terugvindt naar de kustprovincie. Op deze manier helpt het VLIZ de braindrain, waarmee West-Vlaanderen te kampen heeft, tegen te gaan en zelfs om te keren.

VLIZ-medewerkers

Ook wat betreft het genderevenwicht doet het VLIZ het goed. Van de 150 medewerkers identificeert 49,3% zich als vrouw en 50,7% als man. Het in 2021, als onderdeel van het diversiteitsplan, ingevoerde gender equality plan werpt dus na een jaar al zijn eerste vruchten af. Al is het werk hiermee nog lang niet afgerond en blijft de ambitie behouden om verder in te zetten op inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer.

Nog in 2022, registreerde het VLIZ zijn 1000ste lid. Een eer die toekomt aan Koen Vandenbussche uit Roeselare. Als bedanking mocht Koen mee op een vaartocht met het onderzoeksschip Simon Stevin. Het instituut investeert de ledenbijdrages in zijn filantropiewerking ‘De Zee als Goed Doel’. Die zet – als enige in Vlaanderen – in op wetenschappelijke projecten en beurzen die wereldwijd de kennis over de zee bevorderen.

Verschillende nationaliteiten
Woonplaats per provincie