IMIS

Publications | Institutes | Persons | Datasets | Projects | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Romeinse forten langs de Noordzee. Schakels in een kustverdediging?
Dhaeze, W. (2021). Romeinse forten langs de Noordzee. Schakels in een kustverdediging?, in: Fockedey, N. et al. Testerep september 2021. Testerep magazine, 22(9)

https://www.vliz.be/testerep/nl/2021-09-romeinse-forten-langs-noordzee
In: Fockedey, N. et al. (2021). Testerep september 2021. Testerep magazine, 22(9). Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , more
In: Testerep magazine. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. , more

Available in  Author 

Author  Top 

Abstract
    De Atlantikwall spreekt tot de verbeelding. Deze kustverdedigingslinie, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers, liep van de Noordkaap in Noorwegen tot aan de Pyreneeën. Duizenden bunkers en kanonnen moesten de geallieerden weren van het Europese vasteland. Ook in de Romeinse tijd was het nodig de kusten van de Noordzee en het Engels Kanaal te verdedigen tegen invallen van Germaanse stammen. Aan de Britse zijde zijn de ommuringen van een aantal Romeinse kustforten (zoals die van Portchester en Pevensey) opmerkelijk goed bewaard gebleven. Ze kregen veel aandacht van Britse wetenschappers die de redenen waarom ze werden opgetrokken, probeerden te ontrafelen. Voor de – veel minder goed of niet bewaarde – Romeinse kustforten en andere militaire installaties langs de continentale zijde van het Kanaal en de Noordzee kwam de interesse pas recenter op gang. Nieuwe ontdekkingen, uitwerking van oud onderzoek, en synthetiserend onderzoek door Vlaamse en Nederlandse archeologen maakten bijvoorbeeld duidelijk dat niet alleen Oudenburg (nabij het huidige Oostende) een kustfort had, maar ook Aardenburg (bij Sluis) en de door de zee weggespoelde site Katwijk-Brittenburg (bij Leiden).

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author