Wereldregister van Geïntroduceerde Mariene Soorten (WRIMS) officieel gelanceerd

WRIMS somt de wereldwijd gekende niet-inheemse mariene soorten op, met een indicatie van het gebied waarin zij beschouwd worden als niet-inheems. Daarenboven geeft de databank ook mee of er ecologische effecten of economische gevolgen gerapporteerd zijn, waardoor die soort dus als invasief kan beschouwd worden in dat gebied. Elk stukje informatie is gelinkt aan een bronpublicatie of een gespecialiseerde databank, waardoor WRIMS-gebruikers deze extra informatie direct kunnen achterhalen en toegang krijgen tot de volledige bron.

WRIMS-gebruikers kunnen soorten opzoeken binnen specifieke taxonomische groepen, of soortenlijsten genereren per geografisch gebied, waarbij rekening wordt gehouden met de oorsprong (niet-inheems, oorsprong onbekend of onzeker) en invasiviteit (invasief, zorgwekkend, onzeker) van de soort. Voor elk gebied werd ook het jaartal van introductie of eerste rapportering gedocumenteerd, mits deze informatie beschikbaar is. In het verleden werden soorten soms verkeerdelijk bestempeld als ‘niet-inheems in gebied X’. Deze informatie wordt ook bijgehouden in WRIMS, waarbij duidelijk gesteld wordt dat het om een foutieve rapportering gaat. Het bijhouden van dergelijke fouten of verkeerde identificaties helpt wetenschappers en beleidsmakers een grote stap vooruit in het omgaan met niet-inheemse soorten.

WRIMS maakt deel uit van het Wereldregister voor Mariene Soorten (WoRMS): de taxonomie van de soorten wordt beheerd door de taxonomische editorgemeenschap van WoRMS, terwijl de niet-inheemse informatie beheerd wordt door zowel de taxonomische editors als de thematische editors binnen WRIMS. Net zoals zijn overkoepelende databank WoRMS is WRIMS een dynamische databank: een team van editors houdt niet alleen bij welke nieuwe rapporten en artikels over niet-inheemse soorten er gepubliceerd worden, zij nemen ook actief bestaande literatuur en databanken door om het algemene verspreidingsgebied van alle niet-inheemse soorten binnen WRIMS te vervolledigen.

Vanwege de grote hoeveelheid aan informatie en de verscheidenheid in het gebruik van termen en definities, was er nood aan een standaard woordenlijst – gebaseerd op bestaande terminologieën – om alle informatie binnen WRIMS gelijkmatig te kunnen behandelen. De geografische informatie werd gedocumenteerd als plaats, zee, oceaan, en de Exclusieve Economische Zones met behulp van internationale standaarden (www.marineregions.org).

De IUCN SSC Invasive Species Specialist Group (ISSG) is een actieve partner binnen dit initiatief. Voor elke soort in WRIMS werd een link voorzien naar hun profiel in de Global Invasive Species Database (GISD), een product van de ISSG. ISSG heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van soortenprofielen voor alle gekende mariene invasieve soorten. Ondertussen werd ook een officiële samenwerking opgezet tussen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) – gastinstelling van WoRMS en WRIMS – en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie – gastinstelling van het European Alien Species Information Network (EASIN). Het doel van deze samenwerking is om de exploratie van bestaande informatie over niet-inheemse soorten in Europa, informatie die nodig is voor de uitvoering van het Europese beleid inzake biologische invasies, te vergemakkelijken. Deze samenwerking zal het gebruik van WRIMS binnen de context van de Marine Strategy Framework Directive vergemakkelijken. Beide partijen zijn overeengekomen om data te delen en te integreren; niet enkel data die nodig is om wetenschappelijke vragen te beantwoorden, maar ook data die vragen in verband met het beheren van en beleid rond invasies kan oplossen. Daarenboven blijft EASIN ook data provider van WRIMS.

Ook u kan meewerken! Alle informatie en verspreidingsgegevens van niet-inheemse soorten die u tegenkomt en die nog niet is opgenomen in WRIMS kan naar info@marinespecies.org gestuurd worden.
WRIMS draagt rechtstreeks bij tot het Biologie Project van het Europees Mariene Observatie- en Datanetwerk (EMODnet), om alle informatie met betrekking tot de invasiviteit van soorten te vervolledigen. Daarnaast is WRIMS ook een waardevolle bijdrage voor de Taxonomic Backbone van LifeWatch. Het doel van deze Taxonomic Backbone is om taxonomische gegevens en soort-gerelateerde (ecologische) “traits” (kenmerken van soorten) samen te brengen.

Erkenningen
De compilatie van de WRIMS-databank wordt ondersteund door EMODnet-Biologie en LifeWatch. LifeWatch is het Europese virtueel laboratorium voor biodiversiteits- en ecosysteemonderzoek. Het doel van de Taxonomic Backbone van LifeWatch is om taxonomische en soort gerelateerde data samen te brengen, en om de hiaten in onze kennis te vullen. Het Europees Mariene Observatie- en Datanetwerk (EMODnet) is dan weer een initiatief voor het verzamelen van mariene gegevens op lange termijn dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie Directoraat-generaal Maritieme zaken en Visserij (DG MARE). Het moet de grondslag vormen voor haar Mariene Kennis 2020 strategie.

Foto: © WRIMS fotogalerij - Lycoo