Uitreiking prestigieuze, driejaarlijkse ‘Prijs Dr. Edouard Delcroix’ 2010

Het bekroonde werk

Het is al langer bekend dat de zee poly-onverzadigde vetzuren (n-3 PUFAs) voortbrengt die een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten. Bevolkingsgroepen die een dieet kennen dat rijk is aan visolie, zoals de Eskimo’s op Groenland of de Japanners, hebben aantoonbaar minder hartaandoeningen. Epidemiologische, klinische en experimentele studies geven aan dat dit positieve effect van visconsumptie op het hart vooral te danken is aan de anti-aritmische eigenschappen van PUFAs, dit door modulatie van specifieke ionenkanalen in menselijke cellen. Daarenboven worden uit zee afkomstige n-3 PUFAs ook naar voor geschoven als zijnde gunstig bij het behandelen van epileptische aanvallen. Tweemaal per week (vette) vis eten wordt dan ook beschouwd als goed zijnde voor onze gezondheid.

Vernieuwend aan het werk van Dr. Honoré is dat het heeft aangetoond hoe PUFAs de moleculaire open-dicht mechanismes van ionenkanalen beïnvloeden, wat het mogelijk maakt ze beter in te zetten in ons dagelijks leven. Zo toonde hij aan hoe het uit visolie afgeleide poly-onverzadigde vetzuur DOHA specifieke spanningsafhankelijke kalium (Kv) ionenkanalen afremt, maar tevens mechanisch gestuurde K+ ionenkanalen direct kan openen, wat resulteert in een verminderde gevoeligheid van de cel (hyperpolarisatie) en gedaalde exciteerbaarheid.

Maatschappelijke relevantie van het onderzoek

Het werk van Dr. Eric Honoré over ‘Mariene lipiden en cel exciteerbaarheid’ is van groot belang bij het identificeren van de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van ionenkanalen in de celmembranen o.i.v. PUFAs uit visolie. Het draagt in hoge mate bij aan het begrijpen waarom en hoe consumptie van vette vis allerlei hart- en vaataandoeningen kan helpen voorkomen. Met name het ontcijferen van de open-dicht ‘gating’ mechanismes van de ionenkanalen die gevoelig zijn voor PUFAs uit visolie, staat centraal in het ontwarren van de werking van deze vetstoffen uit zee. De groep rond Dr. Honoré onderzoekt momenteel de bescherming die deze PUFAs bieden bij één van de meest voorkomende nierziektes bij de mens.

De laureaat

Dr. Eric Honoré (°1961) is onderzoeksdirecteur aan het Instituut voor Moleculaire & Cellulaire Pharmacologie van het ‘Centre National de la Recherche Scientifique’ (CNRS) in Valbonne (Frankrijk). In 1986 behaalde hij een doctoraat in de fysiologie aan de Universiteit van Rijsel. Tijdens zijn doctoraatsonderzoek, gedeeltelijk uitgevoerd aan de Universiteit van Calgary in Canada, bestudeerde hij de elektrofysiologie van het hart. Na zijn PhD trok hij naar de Universiteit van Bordeaux om er gericht op ionenkanalen van gladde spiervezels te werken. In 1989 trok hij vervolgens naar het laboratorium van Prof. Michel Lazdunski aan de Universiteit van Nice-Sophia Antipolis, waar zijn aandacht ging naar de moleculaire fysiologie en farmacologie van K+ ionenkanalen. Van 1995 tot en met 1996 vervoegde Eric Honoré het laboratorium voor moleculaire embryologie van de Rockefeller Universiteit in New-York (USA), geleid door Dr. Ali Hemmati-Brivanlou. Vandaag leidt Dr. Honoré de renovasculaire fysiopathologische onderzoeksgroep aan het IPMC-CNRS.

Als laureaat van vijf eerdere prijzen, als veel gevraagde spreker op diverse nationale en internationale fora, als hoofdredacteur van het tijdschrift Pflügers Archiv. Eur. J. Physiol. en als auteur van heel wat wetenschappelijke artikels, reviews en hoofdstukken in boeken, is Dr. Honoré een zeer gerespecteerd Frans biomedicus.

Prijs Dr. Edouard Delcroix 2010

De prijs ‘Dr. Edouard Delcroix’ werd voor de eerste maal uitgereikt in 1997 door de vzw Hydro, als een eerbetoon aan de gelijknamige, geroemde Belgische orthopedische chirurg en pionier in de thalassotherapie (1891-1973). De vorige winnaar (2007) van de prijs was Prof. Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven, die de intoxicatiemechanismes onderzocht bij kwallensteken. De Prijs Delcroix, goed voor een bedrag van 25.000 EUR, wordt om de drie jaar door de vzw’s Hydro en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) georganiseerd.

Plaats van de persconferentie en prijsuitreiking

Gezondheidscentrum Koninklijke Villa, centrum voor Oncologische Revalidatie
Koningsstraat 79, 8400 Oostende

Programma

De plechtige uitreiking van de ‘Prijs Dr. Delcroix 2010’ vindt plaats tijdens het hieronder weergegeven avondprogramma. De laureaat, Dr. E. Honoré, kan al vanaf 18.30 uur worden geïnterviewd.

Vanaf 18.30Onthaal
19.00-19.10Verwelkoming door Dr. J. Mees, VLIZ
19.10-19.20Historiek van het BZIO/IMBO en van de Prijs Dr. E. Delcroix door Dr. G. Casteur
19.20-19.35Laudatio laureaat Prijs Dr. E. Delcroix door Prof. Dr. C. Janssen
19.35-20.15Uiteenzetting van het bekroonde werk door Dr. E. Honoré
20.15-20.30Overhandiging prijs en slotwoord door Dr. G. Casteur
Vanaf 20.30Aperitief en walking dinner (aangeboden door het BZIO)

Perscontact

  • Nathalie Keersebilck, Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
    Tel: +32-0(59)-34.21.30; E-mail: nathalie.keersebilck@vliz.be
  • Eric Honoré, Institute of Molecular and Cellular Pharmacology
    Tel: +33-4-93.95.77.45; E-mail: honore@ipmc.cnrs.fr