Studiedag: Vissen in het verleden

Programma

In sessie 1 wordt de overheidsinmenging in de zeevisserij door de eeuwen heen behandeld. Sociaaleconomische beleidsvoering, subsidies, technische visserijmaatregelen en beschermingsmaatregelen voor visbestanden, etc. zijn immers geen recent fenomeen, maar zijn al eeuwenlang een feit. In deze sessie plannen we bijdragen die de dynamiek in het beleid en de gevolgen ervan op de ontwikkeling van de zeevisserij in Vlaanderen/België overlopen

In de tweede sessie genaamd 'De cierk' zullen een 10-tal sprekers op een interactieve manier 'Verrassende verhalen uit het verleden' aanbrengen. Ze zullen dit doen aan de hand van voorwerpen, beelden of citaten, boeiende en in de vergetelheid geraakte verhalen uit de geschiedenis van de zeevisserij. In deze sessie willen we de sfeer benaderen van de eerste vismijn van Oostende uit 1879 - door Oostendenaars 'De cierck' genoemd - waar op de open binnenplaats van het cirkelvormige gebouw de vis werd verhandeld.

In de derde sessie hebben we het over de pladijs. Vandaag is deze platvis veruit de belangrijkste soort in de Belgische aanvoerstatistieken: wat weten we over het belang van deze vissoort voor onze contreien doorheen de voorbije eeuwen?

Meer details over het programma vind je op www.vliz.be/events/zeevisserij

Praktisch

Vrijdag 25 november 2011
10:00 - 17:00 Oostende, InnovOcean site (ingang pakhuis 61) Deelname is gratis, maar gezien de beperkte ruimte is inschrijven noodzakelijk en dit vóór 18 november 2011. Het programma, registratieformulier, en alle praktische informatie is beschikbaar op www.vliz.be/events/zeevisserij Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen, het belooft een boeiende dag te worden!