Prof. Lora Fleming wint de Prijs Dr. Edouard Delcroix 2013

Professor Fleming heeft als arts-epidemioloog haar strepen verdiend en stond mee aan de wieg van de nieuwe wetenschappelijke discipline rond ‘Ocean & Human Health’. Vandaag is ze directeur van het Europees Milieu- en Gezondheidscentrum (ECEHH) in Cornwall. Ze bestudeert er met een team van meer dan 60 mensen onder meer de relatie tussen schadelijke algenbloei en de menselijke gezondheid in het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen twintig jaar publiceerde ze meer dan 150 wetenschappelijke artikels, 9 monografieën en boeken en 25 hoofdstukken met betrekking tot het thema.

De uitreiking van deze internationale wetenschappelijke prijs vond plaats op de InnovOcean site (Oostende). De feestelijkheid werd ingeleid door Dr. Jan Mees, algemeen directeur van het VLIZ. Dr. G. Casteur volgde met een boeiende uiteenzetting over de historiek van HYDRO vzw en de Prijs Dr. E. Delcroix die ondertussen voor de zevende keer uitgereikt werd ter nagedachtenis van de gerenommeerde Belgische pionier in de thalassotherapie, Edouard Delcroix (1891-1973). Prof. Dr. C. Janssen, voorzitter van de Wetenschappelijke Commissie van het VLIZ, verraste de genodigden met een laudatio van de laureaat. Tot slot presenteerde Prof. Dr. Lora Fleming haar bekroonde werk onder de titel ‘Harmful algal blooms, microbial pollution of marine waters, and climate change beyond the state of the art (Oceans and Human Health)‘.

Een schadelijke algenbloei (of ‘Harmful algal blooms’, HABs) wordt veroorzaakt door welbepaalde microscopisch kleine algen uit de groep van de dinoflagellaten, kiezelwieren of cyanobacteriën. In zeewater spreekt men van ‘rode tijen’ omdat de microalgen het water roodbruin kleuren. De HAB-algen zijn niet alleen nefast voor het andere leven in zee, sommige soorten produceren ook natuurlijke toxines die tot de giftigste bekende stoffen behoren. Dit gif kan bij consumptie van niet op kwaliteit gecontroleerde zeevruchten (schelpdieren, vis) het menselijk lichaam binnendringen. De toxines zijn geur- en smaakloos, en weerstaan verhitting en bewerking met zuren. Hierdoor bieden klassieke bereidingswijzen geen bescherming.

‘HABs lijken wereldwijd aan een opmars bezig’, stelt professor Fleming. ‘Dit kan velerlei oorzaken hebben, maar centraal is er de vaststelling dat steeds grotere aantallen mensen de kusten opzoeken en leven van wat de zee te bieden heeft. Dit terwijl diezelfde zeeën – door de invloed van de mens - onderhevig zijn aan bemesting, klimaatopwarming en een algemene verstoring van het ecologisch evenwicht. Als gevolg hiervan dreigen we de kwalijke gevolgen als een boemerang terug in ons gezicht te krijgen’.

De wetenschappelijke artikelen die door de prijswinnares zijn gepubliceerd, alsook haar presentatie en enkele foto’s van de prijsuitreiking kunnen worden bekeken op de VLIZ-webpagina over de Prijs Dr. Edouard Delcroix.

Een link naar artikels verschenen in de pers over deze prestigieuze prijs vindt u hier:
De Standaard: De giftige walmen van de rooie soep
University of Exeter, Medical School: Professor Fleming wins international research prize
University of Miami, Rosentiel School of Marine & Atmospheric Science: 2013 Delcroix Prize in Oceans and Human Health