LifeWatch en de whereabouts van de gezenderde vogels

In het kader van de Vlaamse bijdrage aan de LifeWatch-infrastructuur, werd in juni 2013 een high-tech sensornetwerk uitgebouwd om een beter zicht te krijgen op het habitatgebruik en de migratiepatronen van grote vogels, zoals zilvermeeuw (Larus argentatus),kleine mantelmeeuw (Larus fuscus) en bruine kiekendief (Circus aeruginosus).

De vogels kregen een lichtgewicht zender mee die werkt op zonne-energie: 22 kleine mantelmeeuwen in de haven van Zeebrugge, 5 zilvermeeuwen in de haven van Oostende, en 3 bruine kiekendieven in de schorren van het Krekengebied in Oost-Vlaanderen.

Sindsdien genereerden de GPS-zenders heel wat data. Ongeveer de helft van de gezenderde vogels kwam ondertussen ook terug van hun wintermigratiegebieden naar hun favoriete "thuis" (plaatsen waar ze vorig jaar broedden, gezenderd en vrijgelaten werden). De gegevens die de zenders opsloegen sinds de vogels uit het bereik van de zendmasten verdwenen, kon nu worden opgevangen, verwerkt en gevisualiseerd.

Alle data van individuele vogels worden beschikbaar gemaakt en gevisualiseerd in vier geanimeerde kaarten:
• Broedseizoen 2013
• Herfstmigratie 2013
• Winterseizoen 2013-2014
• Lentemigratie 2014
Als default toont elke kaart de GPS-data voor deze periode van één welbepaalde vogel. Via de kaartlegende wissel je gemakkelijk naar een andere vogel.

Uit de GPS-data blijkt ondertussen dat bepaalde vogels een wel heel speciaal gedrag vertonen:
• Bepaalde vogels eten op zee, terwijl anderen zich voeden op het strand.
• Sommige van de gezenderde vogels vliegen ver landinwaarts om hun dagelijks kostje bijeen te rapen (zoals bv. aardappelchips bij een fabriek in Moeskroen).
• Sommige vogels hebben een favoriete stad om even uit te rusten op weg naar het zuiden waar ze in de winter verblijven.

Meer verhalen over individuele vogels vind je terug op de volgende link: