Een werelddatacentrum in Oostende!

Minister van Innovatie en Wetenschap, Ingrid Lieten: “Dit is een erkenning van de volgehouden inspanning voor de zeewetenschappen en de rol die het VLIZ daarin heeft gespeeld. Een kleine instelling als het VLIZ wordt een gegeerde partner in vele EU- en wereldwijde projecten waarbij biologische en andere mariene data uitgewisseld worden. Daar kunnen we alleen maar trots op zijn.”

Concreet realiseerde het VLIZ binnen deze samenwerkingsverbanden o.a. twee werelddekkende projecten: (1) het hosten en ontwikkelen van het Wereld Register voor Mariene Soorten (WoRMS: www.marinespecies.org), dé officiële lijst van alle unieke zeedier- en plantennamen waar ook ter wereld; en (2) het realiseren van een real-time gegevensbank met zeeniveaugegevens van 531 plaatsen ter wereld (de Sea Level Monitoring Facility van het Global Sea Level Observing System: www.ioc-sealevelmonitoring.org). Dit laatste systeem bewees onder andere nog zijn diensten bij de aardbevingen in Chili (27 februari 2010) en in Japan (11 maart 2011).

De Internationale Raad voor Wetenschappen (ICSU: www.icsu.org) die het vernieuwde werelddatasysteem beheert, heeft zijn hoofdkantoor in Parijs. Het bundelt de krachten van 120 nationale onderzoeksinstellingen uit 141 landen en 30 internationale, multidisciplinaire netwerken en is ook de organisatie achter succesvolle initiatieven als het International Polar Year (IPY), het biodiversiteitsprogramma Diversitas en het Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

Na vijftig jaar gegevens te hebben toevertrouwd aan een beperkt aantal op zichzelf staande gecentraliseerde werelddatacentra, besliste ICSU in 2008 een gedistribueerd werelddatasysteem in het leven te roepen (World Data System: www.icsu-wds.org). Zo kan ICSU beter gebruikmaken van de nieuwe internettechnologieën en de verantwoordelijkheden inzake beheer en uitwisseling van wetenschappelijke gegevens verdelen over meerdere – aan strikte kwaliteitsnormen beantwoordende – datacentra, waar ook ter wereld. Daarbij gaat het telkens om aardobservatiegegevens, met een ruime geografische dekking en multidisciplinair van aard: metingen door wetenschappers, maar ook van satellieten, sensoren, boeien allerhande, etc. Van de 28 erkende WDC’s zijn er 4 die zeegegevens beheren, waaronder dus het VLIZ.

De toetreding van het VLIZ datacentrum tot deze groep als WDS-component was onderhevig aan een stringente evaluatie. In hun argumentatie drukten de evaluatoren het gunstig advies als volgt uit: “VLIZ heeft een degelijk georganiseerd datacentrum met internationale reputatie en een stevige wetenschappelijke achtergrond. Het geeft ook blijk van een zeer professionele benadering voor wat betreft het verzamelen, beheren, conserveren en herverspreiden van data”.

Het Vlaams Instituut voor de Zee werd in 1999 door de Vlaamse regering, de provincie West-Vlaanderen en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek boven de doopvont gehouden en vervult sindsdien een belangrijke ondersteunende en informatieve rol voor de zee- en kustwetenschappen in ons land en daarbuiten.

Het VLIZ heeft de certifiëring te danken aan zijn inzet binnen 15 internationale werkgroepen en samenwerkingsverbanden, waaronder de Intergovernmental Oceanographic Commission van UNESCO (IOC-UNESCO: http://ioc-unesco.org), de Census of Marine Life (CoML: www.coml.org, het biogeografische informatiesysteem OBIS (www.iobis.org) en de Society for the Management of Electronic Biodiversity Data (SMEBD: www.smebd.eu).

Perscontact

dr. Jan Seys
GSM: +32-(0)478 37 64 13
Tel: 059/ 34 21 30
jan.seys@vliz.be