AtlantOS: trans-Atlantische integratie van oceaanobservatiesystemen

Nu de kick-off meeting (10-12 juni) in Brussel achter de rug is, gaan de 62 partners – afkomstig uit de EU, VSA, Canada, Brazilië en Zuid-Afrika – binnen het AtlantOS project van start om de oceaanobservaties in de Atlantische Oceaan significant te verbeteren. De nu eerder los van elkaar staande meetsystemen met satellieten, drijvende boeien, vaste observatoria en schepen moeten beter op elkaar afgestemd worden en geïntegreerd. Dat is immers belangrijk om de huidige status van dit oceaanbekken goed op te volgen, eerdere veranderingen te kunnen evalueren en indien mogelijk ook toekomstige ontwikkelingen te kunnen voorspellen. De EU heeft financiert het vierjarige project binnen het kaderprogramma Horizon 2020 met 21 miljoen euro. Het project wordt  gecoördineerd door GEOMAR Center for Ocean Research Kiel en kadert binnen de Galway statement waarbij Europa, VS, Canada en Brazilië zich ertoe verbinden om trans-Atlantisch oceaanonderzoek uit te voeren.
 
Het VLIZ werkt mee in het werkpakket rond data harmonisatie. Onder leiding van het Franse Ifremer en de Universiteit Bremen (UNIHB) – en in samenwerking met GEOMAR, NERC, CNRS, ICES, UiB, SAHFOS, MET O, UNEXE, EUMETNET, CLS, Mercator, ECMWF, PML, ETT, SPA en Maris – zullen de verschillende data van de in-situ observatiesystemen beschikbaar worden gemaakt voor een bredere wetenschappelijke gemeenschap en andere belanghebbenden. Hierbij moeten de datastromen, de dataverwerking en verspreiding ervan geharmoniseerd worden en geïntegreerd worden in bestaande Europese en internationale data-infrastructuren. Bestaande internationale standaarden zullen worden geïmplementeerd en innovatieve methodes (zoals bijvoorbeeld het cloud-concept) geëxploreerd op haalbaarheid voor een efficiënte behandeling en verspreiding van de geobserveerde (real time) data en informatie. Verder zal worden geëvalueerd welke impact de AtlantOS-observaties hebben in modellen. Ook is het de bedoeling dat binnen dit werkpakket data producten aangeleverd  worden voor onderzoek en andere toepassingen.
 
Belangrijk voor AtlantOS is dat ook biologische observaties mee opgenomen worden in het observatiesysteem. Hierdoor zullen bestaande trans-Atlantische observatiesystemen zoals de Continuous Plankton Recorder of de Atlantische Fish Surveys mee bijdragen aan AtlantOS en zal het Ocean Tracking Network (OTN) verder uitgebouwd worden in de Atlantische Oceaan. Hierbij zal VLIZ de data-infrastructuur opzetten om de detectie van gemerkte vissen op te slaan en te beheren.
 
Meer specifieke info kan worden opgevraagd bij de VLIZ-medewerkers Simon Claus en Klaas Deneudt. In het persbericht n.a.v. de kick-off meeting leest u ook meer over het project: