Activiteiten Vlaams-Keniaanse samenwerking: conferentie, website en fotoarchief

Van 27 tot 29 oktober 2014 organiseerde het KMFRI - in nauwe samenwerking met VLIZ, UGent, VUB - de internationale conferentie ‘Sustainable use of marine and coastal resources in Kenya: from research to societal benefits’. De conferentie bracht nationale en internationale wetenschappers, professoren, studenten, beleidsmakers en andere marien en maritiem geïnteresseerden samen. De conferentie werd geörganiseerd met de financiële steun van VLIR-UOS. Centraal stonden de uitdagingen waarmee het duurzaam beheer van de Keniaanse kust en oceaan geconfronteerd wordt, zoals o.a. de ontbossing van mangroves, overbevissing, vervuiling en klimaatsverandering, ter discussie. Het duurzaam ontwikkelen van aquacultuur en een strategieplan voor het inzetten van de RV Mtafiti aan de Oost-Afrikaanse kust stonden eveneens hoog op de agenda. Hiertoe werden de recente ontwikkelingen in marien onderzoek en educatie en de Vlaamse, Keniaanse en regionale expertise aanwezig in de verschillende onderzoekstopics voorgesteld en in kaart gebracht. Tijdens de discussies werden de onderzoeks- en educatieve prioriteiten voor Kenia uitgestippeld in lijn met de Keniaanse ontwikkelingsstrategie (Kenya Vision 2030). Telkens werd reflectie gemaakt naar hoe de Vlaamse wetenschappelijke expertise aan deze ontwikkelingen kan bijdragen. Alle output (flyer, programma, presentaties, foto’s…) van deze conferentie worden digitaal aangeboden via www.vliz.be/kenya/conference-output. Het abstractenboek en de proceedings van de conferentie werden beiden gepubliceerd in de reeks VLIZ Special Publication, respectievelijk als nr. 70 en nr. 72.
 
De conferentie werd opgedragen aan wijlen Prof. Philip Polk die, in opdracht van de Belgische overheid, in 1984 met het Kenya-Belgium Project (KBP) de samenwerking in mariene wetenschappen tussen Kenia en België opstartte. Op de website www.vliz.be/kenya, gehost en ontwikkeld door het VLIZ, wordt het zee- en kustonderzoek dat sindsdien liep gedocumenteerd. Naast een uitvoerige bibliografie (te doorzoeken en in full tekst digitaal te downloaden via deze link), een dataportaal, een tijdslijn en een collectie historische beelden van deze samenwerking, wordt er ook een prachtige collectie professionele foto’s aangeboden van deze kustregio. De hoge resolutie beelden, van de hand van natuurfotograaf Misjel Decleer, worden vrij aangeboden door het VLIZ en mogen hergebruikt worden door eenieder, mits de juiste bronvermelding.  Andere activiteiten die gebeuren binnen deze VLIZ-KMFRI-samenwerking (communicatie en outreach, capacity building, projecten en veldwerk), zijn gevat onder www.vliz.be/kenya/activities.

De Vlaamse Interuniversitaire raad VLIR publiceerde binnen zijn University Development Cooperation programma (VLIR-UOS) een 'Country Strategy for Kenya'. Dit document identificeert de prioritaire thema's voor verdere samenwerking met het land:
•    Gezondheid (voortplanting, publieke gezondheid, fytomedicijnen, ziektecontrole, etc.)
•    Beheer en ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen (water, biodiversiteit, textiel, olie en gas, etc.)
•    Voedselzekerheid (voedselproductie (landbouw, veeteelt en aquacultuur), visserij, voedselverwerking en marketing, voedselveiligheid, etc.)
Dit en andere relevante documenten kunnen gedownload worden van de VLIR-UOS website.