Nature Changes and Solutions

De gezondheid van onze zeeën hangt af van het functioneren van de mariene ecosystemen. Wij bestuderen hoe soorten op elkaar en op hun omgeving inwerken om te begrijpen hoe deze mariene ecosystemen werken. Hoewel de wetenschappelijke kennis van het mariene rijk de laatste decennia enorm is toegenomen, is er nog steeds een zeer gefragmenteerd inzicht in de manier waarop eigenschappen van soorten, interacties tussen soorten en de evolutie van individuele soorten bijdragen tot de functies van het ecosysteem. Natuurlijke ecosystemen zijn vaak te complex en werken op een te grote schaal om onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden te kunnen worden nagebootst. VLIZ wil zee-ecologie, gemeenschapsecologie en evolutiebiologie combineren om beter inzicht te krijgen in het functioneren van mariene ecosystemen.

We gebruiken moleculair genetische technieken om grote hoeveelheden soortkenmerken op een geautomatiseerde manier te verzamelen, en gebruiken deze informatie voor systeembiologisch geïnspireerde statistische en mechanistische modellen. Dit stelt ons in staat om fysiologische functies van planktongemeenschappen te reverse engineeren, sleutelkenmerken en sleutelsoorten in soortenrijke planktonische ecosystemen te identificeren en ecosysteemfuncties vast te stellen. Wij bestuderen ook de mate waarin milieuveranderingen de soortensamenstelling van gemeenschappen, en daarmee hun ecosysteemfuncties, of het genetische profiel van soorten binnen populaties beïnvloeden. 

Zee en gezondheid

In een andere onderzoekslijn willen wij nagaan in hoeverre natuurlijke systemen en processen kunnen worden geïntegreerd in door de mens gemaakte structuren om hun functies te verbeteren of een ecologische meerwaarde te bieden. In deze context bestuderen we de kolonisatie door ecosysteemingenieurs (bv. polychaeten, tweekleppigen) van ondiepe natuurlijke en kunstmatige habitats in de context van kustbeschermingsinfrastructuur. Momenteel richt deze onderzoekslijn zich op de larvale vestigingsfase van rifbouwende tweekleppigen.

Contactpersoon: Dr Pascal Hablutzel (Pascal.hablutzel@vliz.be)

Recente & relevante publicaties

  • Boyen, J.; Ribes-Navarro, A.; Kabeya, N.; Monroig, Ó.; Rigaux, A.; Fink, P.; Hablützel, P.I.; Navarro, J.C.; De Troch, M. (2022). Functional characterization reveals a diverse array of metazoan fatty acid biosynthesis genes. Molecular Ecology.

 

  • Hablützel, P.I.; Rombouts, I.; Dillen, N.; Lagaisse, R.; Mortelmans, J.; Ollevier, A.; Perneel, M.; Deneudt, K. (2021). Exploring new technologies for plankton observations and monitoring of ocean health, in: Kappel, E.S. et al. Frontiers in ocean observing: Documenting ecosystems, understanding environmental changes, forecasting hazards. Oceanography, Suppl. 34(4): pp. 20-25.

Projecten

Coastbusters 2.0

Coastbusters 2.0, een innovatieve samenwerking tussen publieke en private partijen, zal verschillende rif-faciliterende systemen inzetten om de formatie van een biogeen mossel rif in een vroeg stadium te induceren en te komen tot een op-de-natuur

ANERIS

EDNAquaPlan