Een jaar na de ingebruikname van de InnovOcean Campus, opende ook de uitbreiding van het Marien Station Oostende de deuren. Met deze ‘natte faciliteiten’, op een kilometer afstand van de InnovOcean Campus, kan het VLIZ zijn onderzoekscapaciteit vergroten en tegemoetkomen aan de doorgedreven en snelle groei van het instituut.
Het drie verdiepingen tellende nieuwe gebouw grenst aan het oorspronkelijke Marien Station op de Halve Maan Site in Oostende. De architecten ontwierpen een hedendaags, compact en bijna-energieneutraal (BEN) gebouw gebaseerd op de typologie van een Scandinavisch havendepot. Het ontwerp knipoogt tevens naar de originele hellende dakstructuur, en wil zo de erfgoedwaarde van de site zo goed als mogelijk behouden. Naast het Marine Robotics Centre herbergt het gebouw onder meer technische werkruimtes, koel- en vriesruimtes, laboratoria, kantoorruimtes, en een panoramisch terras met zicht op de duinen en de zee.
Op vrijdag 23 juni 2023 konden de leden van het VLIZ in primeur de uitbreiding van het Marien Station Oostende bezoeken ter gelegenheid van de jaarlijkse VLIZ-ledendag. Na een welkomstwoord van Algemeen Directeur Jan Mees, informeerden VLIZ-medewerkers 192 geïnteresseerde leden over hoe dit nieuwe gebouw bijdraagt tot het marien onderzoek.
Op zondag 26 november 2023 zakten niet minder dan 1550 zeeliefhebbers af naar het Marien Station Oostende voor de 13de editie van de Dag van de Wetenschap. Onder de noemer ‘Santé Zee’ zetten wetenschappers er de gezondheid van de oceaan en de link met het menselijke lichaam in de kijker. De bezoekers konden dit aan den lijve ondervinden door verscheidene interactieve standen, workshops, een escape room, lezingen en een bezoek aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin. Het gevarieerde aanbod sloeg duidelijk aan, want nooit namen er zoveel mensen deel aan de Dag van de Wetenschap op de Oostendse Oosteroever.
Ook het komende jaar staan er nog vernieuwingen van de site op de agenda. Zo zal het VLIZ het oude woonhuis aan de Slipwaykaai vervangen door een nieuwbouw, passend bij het uitgebreide Marien Station. De gerenoveerde historische bunker op de site zal dan weer worden ingericht als een biobank en een Digital Experience Lab. In deze laatste ruimte worden bezoekers via een interactieve installatie ondergedompeld in het onderzoek naar plankton en klimaatverandering. Tot slot breidt het Marien Station in 2024 uit met een wetenschapshaven in het aanpalende Visserijdok. Het ponton zal dienst doen als aanmeerplaats voor een gloednieuwe werkboot en mariene robot.