Het Europees Marien Observatie- en Datanetwerk (EMODnet) is een datadienst van de Europese Commissie aangeboden door DG MARE. Het verzamelt en herverdeelt pan-Europese in-situgegevens en -producten over het mariene milieu en over menselijke activiteiten op zee. Zo helpt EMODnet de versnippering van Europese mariene gegevens tegen te gaan en maakt ze de data toegankelijker. Als Europees marien kennisinitiatief is EMODnet van vitaal belang voor wetenschappers, ingenieurs, managers en beleidsmakers. Het stimuleert ons begrip van de zeeën, bevordert de blauwe economie en ondersteunt het Europese mariene en maritieme beleid (zoals de EU Green Deal en de missie ‘Restore our Ocean and Waters’).
In de praktijk bestaat EMODnet uit meer dan 120 organisaties, gesteund door het geïntegreerde maritieme beleid van de EU en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EMFAF). Deze organisaties werken samen aan het exploreren, verzamelen, standaardiseren en harmoniseren van bestaande oceaanobservatiegegevens in heel Europa verzameld. De gegevens en metadata worden verwerkt volgens internationale standaarden om zo de integratie in pan-Europese interoperabele datalagen en producten te faciliteren. EMODnet is gratis voor het publiek en omvat machine-to-machine (M2M) mogelijkheden.
Met steun van de Vlaamse overheid host VLIZ het EMODnet-secretariaat al sinds 2013. Vandaag biedt VLIZ onderdak aan zes EMODnet-secretariaatsmedewerkers op de InnovOcean campus in Oostende. Daarnaast verleent VLIZ IT-ondersteuning en leidt het de technische ontwikkeling, het onderhoud en de updates van de in-situ mariene datadienst van EMODnet. In 2023 blijven EMODnet en VLIZ, via het Technisch Team van het Centraal Portaal, dit EMODnet-portaal beheren. In januari 2023 was de volledige samenvoeging van zeven thematische disciplines (bathymetrie, geologie, biologie, chemie, menselijke activiteiten, habitats op de zeebodem, fysica) voltooid. Deze belangrijke stap vereenvoudigt de toegang tot EMODnet-gegevens en -producten en dwingt gebruikers niet langer om door meerdere portalen te moeten navigeren.
Via het portaal vinden gebruikers ook goeie praktijkvoorbeelden en informatie over EMODnet regionale activiteiten (EMODnet Sea-basin Checkpoints), datadiensten (kaartviewer, catalogus, ERDDAP, enz.), evenals tools, richtlijnen en methodologieën. VLIZ beheert de invoer van marien biologische gegevens en houdt toezicht op de aanmaak van gerelateerde EMODnet-gegevensproducten.
Daarnaast ondersteunde VLIZ het EMODnet-secretariaat door content te ontwikkelen en technische werkgroepvergaderingen mee te organiseren. Het vertegenwoordigde EMODnet ook op tal van Europese en internationale evenementen. Daarnaast leverde VLIZ een bijdrage aan de derde EMODnet Open Conference 2023. Dat gebeurde als spreker, als support bij promotie en verspreiding, en als co-auteur van de EMODnet Call to Action. De driedaagse conferentie en partner Jamboree trokken meer dan 300 deelnemers. Ze toonden de nieuwste verwezenlijkingen van EMODnet, de bestaande partnerschappen en voorbeelden van de vraag van gebruikers in verschillende sectoren (beleid, onderzoek, blauwe economie en de bredere samenleving).