Apparatuur - Varia

AUV Barabas

 De autonome onderwaterrobot (AUV) van het VLIZ is een Gavia van Teledyne, operationeel tot dieptes van 1000 meter. De AUV kan ingezet worden voor zowel nationaal als internationaal onderzoek. De robot kan zowel vanaf een dok, een kleine RIB of een groot onderzoeksschip ingezet worden.

videoframe

Core Repository

 Een core repository is een koelcel voor het bewaren van boorkernen. Het VLIZ beschikt over een core repository (afmetingen 12 x 6 x 3m) in het Marien Station Oostende (MSO) met een capaciteit van ca. 600 D-buizen van 9 cm breedte

GAPS - Onderwater akoestisch positioneringssysteem

 Het onderwater akoestisch positioneringssysteem laat toe om de positie van objecten/voertuigen simultaan onder water te bepalen aan de hand van akoestische transponders. Op deze manier kan de positie van de ROV, AUV of van wetenschappelijke duikers nauwkeurig bepaald worden. Daarnaast kunnen kleine hoeveelheden data verstuurd worden naar de transponders bevestigd op toestellen via de modemfunctie.

Mini-ROV

 De mini- Remotely Operated Vehicle (ROV) is een (onbemande) onderwaterrobot die visuele onderwaterobservaties kan uitvoeren tot een diepte van 125m. Doordat de mini-ROV relatief licht is (6.5kg in lucht), wordt het vooral gebruikt in een omgeving die niet onderhevig is aan stromingen. Vanop een onderzoeksschip of kade wordt de mini-ROV bestuurd door middel van een tablet, waarbij de data op dezelfde tablet gevolgd worden. 

ROV Zonnebloem

 Het VLIZ Marine Robotics Centre bezit de Remotely Operated Vehicle of ROV Zonnebloem (*) die nationaal, voor onderzoek in het Belgisch deel van de Noordzee, en internationaal, voornamelijk voor diepzeeonderzoek, ingezet wordt vanop onderzoeksschepen.

RIB Zeekat

 De Zeekat kan worden ingezet op het Belgisch deel van de Noordzee vanop het onderzoeksschip Simon Stevin. De Zeekat kan ook onafhankelijk te water gelaten worden vanop een boothelling voor staalnames in de strandwateren, de Belgische havens en het  Schelde-estuarium.

USV Adhemar

 Het onbemande oppervlaktevaartuig (USV) van het VLIZ is een Autonaut. Dit vaartuig wordt 24/7 op afstand bestuurd en kan weken tot maanden metingen van atmosfeer en water (oppervlak) uitvoeren. De USV kan zowel nationaal (Belgisch deel van de Noordzee) als internationaal ingezet worden. De lancering kan zowel vanaf het strand, een slipway of een onderzoeksschip gebeuren.

Video frame

 Een video frame is een stalen geraamte met daarop een onderwatercamera gemonteerd. Dit toestel wordt vanop een onderzoeksschip tot op de bodem gebracht. Eenmaal op de bodem worden beelden van de mariene omgeving genomen door de videocamera die bestuurd wordt  vanop het schip. Hierdoor verkrijgt men live-beelden van wat er zich afspeelt op de zeebodem. 

Watertanks voor mariene organismen

 Het Vlaams Instituut voor de Zee stelt drie watertanks met zeewater ter beschikking die vooral gebruikt worden voor vissenonderzoek. De watertanks kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als quarantaineplaats bij het uitvoeren van visexperimenten.