Workshop mariene robotica voor secundair onderwijs uitgetest


Opdracht is om je eigen onderwaterrobot in elkaar te steken en uit te testen. Foto: VLIZ (Evy Copejans)

In deze workshop worden concepten uit de les natuurwetenschappen al spelend aangeleerd door zelf een eigen mini-ROV te bouwen. ROV staat voor Remotely Operated Vehicle. Het zijn onderwaterrobots die vanop afstand bestuurd worden. Ze worden ingezet door onderzoekers en de offshore industrie om plaatsen in de (diep)zee te bereiken die voor de mens anders niet toegankelijk zijn. Het lespakket werd in 2002 door NASA ontworpen en verder geoptimaliseerd door verschillende Amerikaanse universiteiten.

De Aquabotz-bouwpakketten bestaan vandaag uit PVC-buizen, drie motoren, een besturingsconsole en 12V-batterijen. Studenten worden uitgedaagd om de Aquabotz zelf in elkaar te steken en het ontwerp zo aan te passen totdat ze voldoende drijven en bestuurbaar zijn. De leerlingen die het pakket op het Marien Station Oostende van het VLIZ uittestten waren alvast enthousiast: “Op school krijgen we nooit zulke praktische lessen. Hier kan ik experimenteren zonder dat het op punten staat.”

De workshop kwam tot stand na een samenwerking tussen VLIZ en Dr. Douglas Levin van het Washington College, Maryland US.  Hij ontwikkelde een uitgebreid STEM programma voor de studie van de Chester River and Chesapeake Bay voor leerkrachten, studenten en leerlingen. De Aquabotz maken deel uit van dit programma.

Het VLIZ zoekt momenteel verder uit hoe het in de toekomst dit lespakket verder ter beschikking kan stellen voor leerkrachtenopleidingen en klassen van het secundair onderwijs.

Meer beelden van de workshop op de VLIZ-fotogalerij.
Meer informatie over het VLIZ Marine Robotics Center.

Contactpersoon VLIZ: Evy Copejans