Welke vraag heb jij voor de (mariene) wetenschap?


Maak jij ook 5 minuten vrij om jouw uitdaging voor de (mariene) wetenschap te formuleren op de website vraagvoordewetenschap.be?

Wetenschap zit overal. Van de virussen in ons bloed over het eten op ons bord tot de files op de weg: wetenschap doet er onderzoek naar. Maar van welke vragen ligt de Vlaming écht wakker? En kunnen onze wetenschappers er (in de toekomst) een antwoord op bieden? Dat wil de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ uitzoeken.
 
“We willen de Vlaming oproepen om zijn vragen voor de wetenschap te laten weten”, licht minister Philippe Muyters toe. “Daarvoor lanceren we vandaag de website vraagvoordewetenschap.be, die tussen vandaag en zondag 27 mei zoveel mogelijk vragen wil registreren. Al die vragen zullen samen een Vlaamse Wetenschapsagenda vormen, die onze wetenschappers kan inspireren. We geven het woord dus aan de burger zodat hij of zij kan laten weten wat belangrijk voor hem of haar is.”
 
Maar er is niet alleen een gloednieuwe website waar Vlamingen makkelijk hun vragen kunnen indienen, tijdens de zes Weken van de wetenschap (17 april – 27 mei) zullen verenigingen of klassen naar een aantal verborgen parels van de wetenschap trekken – Vlaamse wetenschapscentra die nog te onbekend en dus onbemind zijn. Zo varen op 8 mei lagere schoolkinderen me met het onderzoeksschip RV Simon Stevin, door de campagne gezien als een van de Vlaamse onderzoeksparels.

In het najaar vinden er ook Nachten van de wetenschap plaats, die burgers, wetenschappers, organisaties en bedrijven moeten samenbrengen rond de vragen die leven. Het orgelpunt van de campagne wordt het grote wetenschapsfeest Kennismakers op vrijdag 14 december. Dan wordt de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld.
 
Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO: “Met de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ openen we nieuwe horizonten. Nooit eerder zijn we in Vlaanderen op zo’n brede schaal te luister gegaan bij datgene wat leeft bij de bevolking. Het is dan ook ons oprecht doel om de wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar te brengen en een kruisbestuiving tussen beide mogelijk te maken.”

De uitvoering van de campagne en de finale samenstelling van de Vlaamse Wetenschapsagenda liggen bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) dat hiervoor samenwerkt met een brede groep van wetenschappelijke organisaties, waaronder ook het Vlaams Instituut voor de Zee.