VLIZ sluit samenwerkingsovereenkomt met Colombiaanse INVEVAR

Het Instituut voor Marien en Kustonderzoek van Colombia (INVEMAR) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) tekenden een samenwerkingsovereenkomst rond de versterking van de mariene wetenschappen.

Ondertekening MoU INVEMAR-VLIZ


INVEMAR is een belangrijke strategische partner in de regio, werkzaam in een uitgebreide extensieve Exclusieve Economische Zone - zowel in het Caraïbische gebied als in de Stille Oceaan. INVEMAR is ook een belangrijke internationale speler. INVEMAR neemt niet alleen het co-voorzitterschap waar van het wereldwijde International Oceanographic Data and Information Network (IODE/IOC-UNESCO). Het huisvest ook het Regional Training Centre van de Ocean Teacher Global Academy (OTGA) van IODE/IOC-UNESCO (wat een FUST-project is in samenwerking met Vlaanderen).

Met deze MoU willen de VLIZ en INVEMAR de bestaande relaties – die al lopen sinds 2008 – versterken, de inspanningen bundelen en richtlijnen vaststellen die het wetenschappelijke, educatieve en technisch-technologische uitwisselingsproces kunnen sturen en versterken.

Deze samenwerkingsovereenkomst, in eerste instantie met een duur van 5 jaar, is van groot strategisch belang om te voldoen aan de doelstellingen van het Decennium van de Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (UN Ocean Decade). De MoU wil ook de ontwikkeling van specifieke samenwerkingsovereenkomsten en gezamenlijke projecten bevorderen, gericht op het versterken van de wetenschappelijke en technologische terreinen van gemeenschappelijk belang voor de beide instituten. Dat zal gebeuren door middel van financiele bijdragen of in natura uitwisselingen.

Meer lezen over