VLIZ en het Benioff Ocean Initiative bundelen krachten om mariene uitdagingen aan te gaan


V.l.n.r.: Prof. Dr. Douglas McCauley (UC Santa Barbara), Wilfried Vandaele (ondervoorzitter van het Vlaams Parlement), Prof. Dr. Jan Mees (VLIZ)

Het Benioff Ocean Initiative is vernoemd naar Mark Benioff, de oprichter van het technologiebedrijf Salesforce, en is gevestigd aan de Universiteit van Santa Barbara (Californië, VS). De UC Santa Barbara is een gerenommeerd instituut dat onderzoek doet naar handige oplossingen voor problemen zoals vervuiling van de zee, overbevissing en verbleking van koraal. Ondanks de afstand tussen Californië en Vlaanderen, richten beide instituten zich op het oplossen van soortgelijke dreigende mariene problemen.

Het VLIZ en het BOI zullen samenwerken in onderzoek naar, onder andere, door de mens geïnduceerde invloeden en veranderingen op het Noordzee-ecosysteem. De instituten kwamen overeen om hun expertise uit te wisselen en de mobiliteit van onderzoekers te bevorderen met als doel de gemeenschappelijke missies en strategische doelen te versterken. Voor beide instituten is het hun eerste overeenkomst met een Amerikaanse/Europese tegenhanger.

Prof. Dr. Jan Mees, algemeen directeur van het VLIZ, en Prof. Dr. Douglas McCauley, uitvoerend bestuurder van het BOI, ondertekenden de overeenkomst op donderdag 26 oktober in aanwezigheid van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers (Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn) en de burgemeester van Monterey, Clyde Roberson. De overeenkomst werd ondersteund door Flanders Investment & Trade (FIT), een agentschap dat internationaal ondernemen in Vlaanderen promoot.