22 / 02 / 2016
![](/docs/nieuws/BIN-ballastwaterconventie(1.9S)-(green4sea.com).png)
Foto: www.green4sea.org
Het Internationaal Verdrag voor de controle en het beheer van ballastwater en sedimenten van schepen (Ballastwaterconventie; BWC) werd in 2004 aangenomen door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Het verdrag heeft als doel de verspreiding van invasieve aquatische organismen van de ene regio naar de andere te voorkomen door het vastleggen van normen en procedures voor het beheer en de controle van ballastwater en sedimenten van schepen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen schepen echter een vrijstelling bekomen op de BWC-verplichtingen omtrent de ballastwaterbehandeling. Teneinde het gunnen van vrijstellingen binnen de verschillende lidstaten op een geharmoniseerde wijze te laten verlopen werd door OSPAR/HELCOM een vrijstellingsprocedure ontwikkeld (o.a. monitoringsprotocol voor havens; doelsoortenlijst; risicobeoordelingsprocedure).
Op vraag van FOD Mobiliteit & Transport werd door VLIZ een eerste databank-gebaseerde analyse gemaakt van de verspreiding van de doelsoorten in de havens die behoren tot de vaartrajecten waarvoor rederijen hebben kenbaar gemaakt een uitzondering te willen verkrijgen. Het bepalen van de risicofactor (laag, medium, hoog) voor de verdere verspreiding van een specifieke soort tussen twee havens gebeurde aan de hand van een geharmoniseerde risicobeoordeling rekening houdend met de door OSPAR/HELCOM gedefinieerde risicocriteria (i.e. aanwezigheid/afwezigheid van een soort in een haven; saliniteit havens; saliniteitstolerantie soort).
Alle onderzochte trajecten werden als ‘hoog risico’ gecatalogeerd, wat impliceert dat het zeer waarschijnlijk is dat doelsoorten worden verspreid met ballastwater en een nieuw habitat innemen. Dit betekent dat deze eerste analyse stelt dat vrijstellingen niet kunnen worden gegund voor de trajecten in kwestie. Echter, bijkomend biogeografisch onderzoek, alsook het in rekening brengen van andere cruciale omgevingsvariabelen die de overlevingskansen van een organisme beïnvloeden, worden ten sterkste aanbevolen.
Publicatie:
VLIZ (2015). Initial risk assessment under Regulation A-4 of the Ballast Water Management Convention for Belgium using the joint HELCOM/OSPAR Harmonised Procedure. VLIZ Beleidsinformerende Nota's, 2015_002. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISBN 978-94-920432-0-7. 88 pp. [download pdf]
Contact:
Thomas Verleye
VLIZ - Afdeling Beleidsinformatie
thomas.verleye@vliz.be