07 / 10 / 2020
Foto: Een impressie van het op een vissersdorp gebaseerde 'Ocean Innovation Space' op de Halve Maan site in Oostende (Claeys/Haelvoet architecten).
Het drie verdiepingen tellende ‘Ocean Innovation Space’ zal grenzen aan het huidige Marien Station op de Halve Maan Site in Oostende. De architecten ontwierpen een hedendaags, compact en bijna-energieneutraal (BEN) gebouw gebaseerd op de typologie van een vissersdorp. Het ontwerp reflecteert tevens de hellende dakstructuur en het gevelmateriaal van de huidige gebouwen om de erfgoedwaarde van de site zo goed als mogelijk te respecteren.
Waar de ‘InnovOcean Campus’ - momenteel onder constructie in de Ankerstraat - voor VLIZ en zijn (inter)nationale partners voorziet in kantoorruimten, seminarie- en vergaderfaciliteiten en een zeebibliotheek, zal de ‘Ocean Innovation Space’ een uitbreiding van de onderzoekscapaciteit van het VLIZ mogelijk maken. Zo zal de Ocean Innovation Space naast het recent opgerichte Marine Robotics Centre ook onder meer technische werkruimtes, koel- en vriesruimtes en laboratoria herbergen.
De realisatie van de ‘Ocean Innovation Space’ vormt de start van de eerste fase van een masterplan voor de site die in totaal een oppervlakte van 1 250m² beslaat. In een tweede fase is het immers de ambitie om bijkomend te voorzien in de realisatie van natte en droge werkruimtes, extra laboratoria, opslagruimte, kantoren, en polyvalente ruimtes voor de educatieve en publiekswerking van het VLIZ.
Het VLIZ kende de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de site via een ‘Design & Build’-formule toe aan het consortium Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten.
Het gebouw in cijfers:
- 550 m² bruto vloeroppervlakte
- 3 bouwlagen
- Onderdak voor 40 VLIZ-werknemers
- Totale investeringswaarde: 1,3 miljoen euro (incl. btw)
- Aanvang werken: voorjaar 2021
- Ingebruikname: voorjaar 2022