09 / 06 / 2016
![](http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/docs/nieuws/IIOE2-Mtafiti(1.9S).jpg)
Foto: Shibata Masakazu (CC BY-NC-SA 4.0)
Dat we meer weten over de maan dan over onze oceaan, hoor je wel vaker. Zeker staat vast dat de kennis over het uitgebreide Indische Oceaanbekken nog een heel stuk lager ligt dan gemiddeld. Met de organisatie van de tweede Internationale Expeditie van de Indische Oceaan (IIOE2), een grootse meerjarige geconcerteerde actie van verschillende landen uit de regio, en met de medewerking van experten uit het IOC/UNESCO-netwerk, wordt een poging gedaan om hier iets aan te veranderen.
Ter ere van WereldOceaanDag 8 juni lanceerde IOC/UNESCO een documentaire van 12 minuten die de toewijding van Kenia aan deze tweede Internationale Expeditie van de Indische Oceaan (IIOE2) belicht. De video toont hoe belangrijk de oceaan (en de kennis erover) voor het leven op aarde is, alsook de nauwe samenwerking tussen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Kenya Marine and Fisheries Research Institute (KMFRI).
In april 2016 organiseerden de twee wetenschappelijke instituten, met de financiële ondersteuning van de zuid-zuid-werking van VLIR-UOS, een workshop om de crew van het onderzoeksschip Mtafiti en wetenschappers uit de West-Indische Oceaan regio (WIO) klaar te stomen voor het oceanografisch onderzoek dat binnen het kader van IIOE2 zal worden uitgevoerd. Voor VLIZ waren aanwezig als trainers: Klaas Deneudt, Tjess Hernandez, Andre Cattrijsse en Delphine Vanhaecke. Je ziet ze dan ook hier en daar verschijnen in de video.