Vervoeg het Belgisch Nationaal Decennium Comité voorgezeten door VLIZ!



Tijdens de bijeenkomst gaf Ann-Katrien Lescrauwaet, directeur internationale relaties van het VLIZ, algemene duiding bij de doelstellingen en laatste ontwikkelingen van het Oceaandecennium. Gert Verreet, senior-adviseur bij het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), opende de oproep om het NDC te vervoegen. Het NDC zal naast een open groep ook een kerngroep omvatten. Het doel van de kerngroep is om de uitdagingen van het Oceaandecennium aan te gaan met solide acties. De groep zal bestaan uit vertegenwoordigers van de regering, maar ook uit actoren op het gebied van onderzoek en innovatie, en staat open voor iedereen die wil deelnemen met concrete bijdragen.

De lancering eindigde met een interactieve sessie waarin de deelnemers de kans kregen om te brainstormen, prioriteiten te identificeren, te netwerken en vragen te beantwoorden gelinkt aan drie thema’s die verband houden met de doelstellingen van het Oceaandecennium en dit voortbouwend op vorige raadplegingen (i.e. 2018 & 2019): (1) Blue Carbon en Nature-based solutions, (2) Burgerwetenschap en co-design, en (3) Bouwen aan oceaankennis: waardeketen en capaciteiten.

Heb je ook interesse om bij te dragen aan de Belgische expertise voor het Oceaandecennium? Neem contact op met de VLIZ-vertegenwoordigers Ann-Katrien Lescrauwaet (ann-katrien.lescrauwaet@vliz.be) of Juana Jimenez (juana.jimenez@vliz.be) vóór april 2023. De kick-off meeting van de kerngroep is voorzien voor mei 2023.