Studenten kunstacademie verbeteren hun kennis over zee- en oceaan(onderzoek)

‘Marine Art’ was een uniek project (oktober 2012 - februari 2013) waarbij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) studenten van de Academie voor Schone Kunsten Gent in contact bracht met marien onderzoekers van het Marine@UGent-consortium van de Universiteit Gent. Door middel van een presentatie, een dialoog of een bezoek aan het onderzoekslabo leerden de kunststudenten over de status van de oceaan en over het zeeonderzoek.

Het doel was om de studenten meer 'oceaangeletterd' te maken, waarmee bedoeld wordt dat ze meer begrijpen welke invloed de oceaan heeft op ieders leven en omgekeerd hoe de invloed van de mens merkbaar is in de oceaan.

1 250 deelnemers tussen 6 en 70 jaar oud, volgden één of meerdere van de 65 workshops. Dit resulteerde in meer dan 300 tekeningen, schilderijen, grafische werken, beeldhouwwerken, mixed media werk, illustraties, foto's en animaties. Het eindpunt van het project was de expositie voor het grote publiek (2 – 6 februari 2013), waarbij de kunstwerken geconfronteerd werden met de wetenschap die er de eigenlijke inspiratie voor was. De 2 000 vierkante meter grote tentoonstelling kreeg ongeveer 8 000 bezoekers over de vloer.

Het rapport 'Marine Art - marine science sets sail to the art world' toont hoe dit project in zijn werk ging en hoe de kunststudenten de nieuwe informatie interpreteerden. Je ziet het werk-in-wording en het uiteindelijke resultaat zoals op de expositie te zien was. De publicatie is doorspekt met citaten en foto's van de kunststudenten, hun leerkrachten en de deelnemende wetenschappers.

Goffin, A.; Fockedey, N.; Seys, J.; Tavernier, I. (Ed.) (2013). Marine art: Marine science sets sail to the art world. Flanders Marine Institute/Ghent University: Oostende & Gent. 143 pp.

De publicatie kan worden gedownload als pdf en is ook digitaal doorbladerbaar.

Meer foto's en filmpjes van de Marine Art workshops en tentoonstelling zijn te vinden op de foto- en videogalerij www.vliz.be/MarineArt.

Ondertussen werd het Marine Art-project reeds drie keer voorgesteld aan een internationaal publiek:
  • Op de tweede European Ocean Literacy conference van 3 tot 5 september in Plymouth University in het VK heeft Dr. Jan Seys (VLIZ) de presentatie ‘Marine Art as part of a shock therapy’ voorgesteld aan een 100+ publiek van Europese mariene wetenschapseducatoren en -communicatoren.

  • Op een workshop over 'European Ocean Literacy', gecoördineerd door de European Marine Board Communications Panel toonde Dr. Jan Seys (VLIZ) aan dat kunst een grote rol kan spelen om de brug te slaan tussen het grote publiek en de wetenschap.

  • Marine Art werd tevens gepresenteerd aan Master studenten ‘Education and Outreach’ van de Federal University of Rio de Janeiro tijdens een workshop van de Association of Polar Early Career Scientists
    (17-20 september 2013; Brazilië) door Marine@UGent-coördinator Ines Tavernier.