27 / 06 / 2017
![](http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/docs/nieuws/ALFF-toonmoment2017(1.9S).jpg)
Foto: VLIZ
Het Europese onderzoeksproject ALFF - Algae microbiomes: Friends or Foes? focust op innoverend onderzoek rond algen. Vijftien doctorandi uit zes Europese landen onderzoeken hoe algen samenleven met bacteriën, andere microben of met andere algen. In het kader van dit project brengt VLIZ de relevantie van dit onderzoek naar buiten, via een unieke samenwerking met jongeren van zowel de hogeschool (KdG) als het kunsthumaniora (Sint-Lucas Gent). In beide scholen werd dit academiejaar les gegeven door medewerkers van de UGent en VLIZ, waarna de jongeren aan de slag gingen met onderwerpen als 'Wat zijn algen?', 'Hoe worden algen gekweekt?' en 'Waarom zijn algen belangrijk voor de mens?'.
Terwijl de studenten van Sint-Lucas zich lieten inspireren door micro-algen om juwelen, kleding en 3D-modellen te ontwerpen, oefenden de hogeschoolstudenten hun technische vaardigheden bij het maken van informatieve animatiefilms voor het vak ‘Motion Graphics II’.
Projectmedewerkers van ALFF selecteerden samen met KdG-lector Ivan Waumans de 25 beste filmpjes, die op 16 mei werden vertoond en gejureerd in de UGC cinema in Antwerpen (klik hier voor foto's). Voor 22 studenten van het vierde jaar Audiovisuele Vorming van kunsthumaniora Sint-Lucas (Gent) was dit een unieke gelegenheid om kennis te maken met wat zij later ook zouden kunnen gaan studeren, gezien zij vanuit ALFF uitgenodigd waren op dit evenement. Leerkrachten Julie Bekemans, Jan Sevenant en Sebastien Vanblaere, allen specialisten in audiovisuele kunsten, maakten deel uit van de jury. Het was uiteindelijk Shana Martens die met haar filmpje over 'plaagalgen' (harmful algae)de hoofdvogel afschoot. Bart Bouwens veroverde de publieksprijs met een animatie over 'het ontstaan van algae'. Beide studenten werden beloond met een waardebon van 125 euro. Shana Martens zal bovendien als jobstudent bij het VLIZ aan de slag gaan om de animatiefilmpjes verder vorm te geven, zodat ze uiteindelijk kunnen gebruikt worden in een internationale tentoonstelling.
Zowel op de opendeurdag van Sint-Lucas Gent op 6 mei, als op de eindejaarsexpo op 24 juni kregen de ontwerpen in het kader van het ALFF-project een prominente plaats. Een mooie showase van kledij, juwelen, textielontwerpen, mood-bords, schetsboeken e.d.m.
Voor meer informatie over dit project, mail naar mieke.sterken@vliz.be of jan.seys@vliz.be.