RV Simon Stevin ontvangt label voor gestandardiseerde metingen van broeikasgassen


De RV Simon Stevin is gecertificeerd als ICOS Klasse 1 oceanstation. Foto: ICOS ERIC | Konsta Punkka.

Onder de nieuw gecertificeerde ICOS-meetstations voor broeikasgassen bevindt zich ook het Belgische oceaanstation RV Simon Stevin. Dit 36 meter lange onderzoeksschip, beheerd en geëxploiteerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), vaart in de zuidelijke bocht van de Noordzee, het Kanaal en nabijgelegen watergebieden. Het is uitgerust om continu de partiële druk van koolstofdioxide (pCO2) te meten, en om stalen te nemen voor opgeloste anorganische koolstof (DIC), pH en totale alkaliteit.

De RV Simon Stevin vaart in een uitdagend, doch zeer interessant werkgebied voor metingen. Dit omwille van de nabijheid van sterk verstedelijkte gebieden en lokale mondingen rivieren zoals de Schelde, de Seine en de Theems. Op deze plaatsen vermengt zoet water uit de rivieren zich met zout water uit de Noordzee. Met de ICOS-meetapparatuur aan boord is het bijvoorbeeld mogelijk om te evalueren hoeveel koolstofdioxide de zee heeft opgenomen. De oceaan absorbeert ongeveer 25% van de door de mens gegenereerde koolstofdioxide uit de atmosfeer.

Koolstofdynamiek is een belangrijk element van aquatische ecosystemen. Om deze beter te begrijpen is er nood aan betrouwbare en robuuste gegevens. We zijn verheugd dat het door het VLIZ beheerde schip Simon Stevin nu een officieel ICOS-station is. Deze erkenning bewijst dat de geproduceerde gegevens geschikt zijn voor hoogwaardig onderzoek en de mariene koolstofonderzoeksgemeenschap dienen. We zijn er trots op deel uit te maken van de ICOS-familie”, zegt dr. Thanos Gkritzalis, de ICOS-hoofdwetenschapper van de RV Simon Stevin.

ICOS heeft bijna 150 stations in heel Europa en het aantal stations groeit elk jaar. Met de 12 nieuwe labels zijn in totaal 80 van de 148 meetstations gestandaardiseerd voor broeikasgasmetingen. ICOS-gegevens helpen om de CO2-uitstoot en de sinks op Europees niveau zichtbaar te maken. De gegevens worden gebruikt door wetenschappers die het systeem aarde trachten te begrijpen, maar ook door verschillende overheidsinstanties en internationale organisaties die wetenschappelijke en relevante informatie over broeikasgassen nodig hebben bij hun besluitvorming en bij hun inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten. De ICOS-gegevens zijn open en vrij toegankelijk op de ICOS-dataportaalsite.