26 / 05 / 2016
![](http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/news/PlaneetZeeAtWork2015-2016(1.9S).png)
Foto: PROVIL, Natalie Dirckx (CC BY-NC-SA 4.0)
Het 4de jaar Sportwetenschappen van het Provinciaal Instituut Lommel (PROVIL) ging op bezoek bij de Hogere Zeevaartschool voor een workshop rond de aanwezigheid en de bestrijding van zeeorganismen in het ballastwater van schepen. De leerlingen werden er begeleid door onderzoekers Geert Potters en Helen Verstraelen. Na een inleiding, werd in het laboratorium onderzocht welke methode het meest efficiënt is om organismen in ballastwater te doden: warmte, uv-straling, chemicaliën of filtratie. Als toemaatje mochten ze nog een kijkje nemen in de simulatiebrug van de Zeevaartschool.
Tijdens de lessen wetenschappelijke projecten werd de informatie verwerkt en in het formaat van een wetenschappelijke poster gegoten. Deze werd door de professionele jury geselecteerd, waardoor de groep mocht deelnemen aan de slothappening van PlaneetZee@Work op 20 april 2016 in Oostende. De drie laureaten waren aan elkaar gewaagd en het was een spannende namiddag … maar de vierjoppige jury besliste uiteindelijk dat de klas van Mevr. Natalie Dirckx de hoofdprijs had weggekaapt: een meerdaagse mariene veldstage in Noord-Frankrijk (Wimereux).
Hier maakten ze kennis met verschillende facetten van het mariene milieu: rotskusten, zandstranden, duinen en estuaria werden bezocht en onderzocht. Kruipende en zwemmende bodemdieren, vissen en wieren werden bemonsterd en bestudeerd. Ook een geologische excursie - inclusief paleontologische ontdekkingen - en een workshop rond eutrofiëring stonden op het programma. Er werd afgesloten met een bezoek aan het aquarium Nausicaa en het Musée Portuaire in Duinkerke. Kortom: de leerlingen werden die week goed "gemarineerd"!
Foto's van de expeditie zijn hier te bekijken.
Lees het verslag van het voortraject op de website van PROVIL en bekijk foto's van de workshop en slothappening.