Nieuwe LifeWatch-dataloggers voor paling worden vlot teruggevonden


Foto: In de kerstvakantie vonden deze jongens een mysterieuze schat op het strand van Oostende. Voor het terugsturen van de datalogger met data over de migratieroute van paling krijgen deze vinders een beloning van 50 euro. VLIZ (Fockedey)

Uitwaaien aan zee in de kerstvakantie leverde twee strandjuttende jongens uit Drongen een buit op van 50 euro. “Eerst dachten we dat onze jongste een oude batterij gevonden had, maar toen viel ons oog op het label waarop de vermelding 'reward: 50 euro' stond”, zegt mama Ruth. Een VLIZ-medewerker kwam de logger ophalen en gaf meer info over het hoe, wat en waarom: dat de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee met behulp van deze nieuwe loggers meer inzicht willen verkrijgen in de migratieroutes van paling. De beide leergierige jongens haalden er onmiddellijk een tablet bij om meer informatie over paling op te zoeken en de animatiefilm over het onderzoeksprogramma te bekijken. “We wisten helemaal niet dat palingen het zo moeilijk hebben. We zijn blij dat wij hebben kunnen bijdragen tot meer wetenschappelijke kennis over deze kritisch bedreigde soort”, vult Ruth aan.  

De nieuwe, oranje dataloggers worden met behulp van een piercing aan de palingen bevestigd. Ze leggen data vast over de temperatuur en de diepte van het water waarin uittrekkende palingen (gevangen in de IJzermonding) richting hun paaigebieden zwemmen. “Omdat elke zee of oceaan een specifieke temperatuur en diepte heeft, kunnen de loggers ons veel vertellen over het gedrag van deze dieren tijdens hun migratie”, zegt Pieterjan Verhelst van de Universiteit Gent, die het onderzoek leidt.
 
De dataloggers zijn geprogrammeerd om na een bepaalde tijd los te komen. Sommige ervan spoelen aan op het strand. “Uit eerdere studies met loggers van dit type blijkt dat 25 tot 40% wordt teruggevonden door strandjutters en toeristen”, zegt Jan Reubens van het VLIZ, die deze studie logistiek mee ondersteunt vanuit het Lifewatch-programma. “Tot nu toe kregen we al een 15-tal van de eerste 102 geplaatste zenders terug binnen: vanuit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en België. En dit overtreft onze stoutste verwachtingen!” De data die op de loggers opgeslagen staat, zal worden uitgelezen en geanalyseerd.

Hoewel de jongens uit Drongen achteraf gezien liever een goudstaaf hadden gekregen als beloning voor “hun gevonden schat”, zal deze ganse belevenis het onderwerp worden van een boeiende spreekbeurt op school.

Vind je zelf een oranje dobbervormige datalogger? Contacteer dan het VLIZ (janr@vliz.be of +32 486 14 80 35). De vinders krijgen bij het terugsturen een beloning. Naar keuze is dit een sweater uit de Science&Sea-collectie van de VLIZ-shop of 50 euro.