03 / 03 / 2016
![](/docs/nieuws/CoverVisZeevruchtengids2015(1.9S).png)
Als chef of vishandelaar wil je immers …
… je klanten informeren over de duurzaamheid van de vis en zeevruchten in je aanbod,
… vermijden om bedreigde soorten, overbeviste stocks, illegale en ondermaatse vis te verkopen,
… milieuvriendelijke technieken promoten voor het vissen en kweken van vis, schaal- en schelpdieren,
… vis en zeevruchten verkiezen die door lokale vissers aangevoerd worden,
… objectieve, niet-tendentieuze en wetenschappelijk gefundeerde informatie verkrijgen rond visserij en aquacultuur.
De Vis- en Zeevruchtengids wil inzicht geven in:
…. hoe de soort te herkennen en deze te onderscheiden van gelijkaardige soorten,
… de verschillende benamingen van een soort, en hoe die mogelijks verwarring veroorzaken,
… enkele interessante biologische weetjes, zoals hoe groot en oud de soort kan worden,
… waar de soort leeft en in welke regio’s ze commercieel bevist wordt,
… in hoeveel stocks de soort wordt opgedeeld,
… welke de status is van deze stocks (goed, achteruitgaand, problematisch, beterende),
… de methoden waarop deze soort wordt bevist/gekweekt, en met welk milieu-impact,
… de hoeveelheid jaarlijks aangeland door lokale vissers, t.o.v. importvolumes uit Europa of wereldwijd,
… de minimale aanlandingsmaat van de soort en de grootte waarbij ze voor het eerst gaat voortplanten,
… de namen en kaarten van de officiële viszones binnen Europese wateren en wereldwijd,
… het nieuwe Europese Visserijbeleid,
… de trends in consumptie,
… ecolabels op vis en zeevruchten,
… welke vragen je best kan stellen aan je leverancier om meer verantwoord aan te kopen,
en zoveel meer.
Kortom, deze gids is onmisbaar voor iedereen die professioneel bezig is met vis en zeevruchten op de Belgische markt.
De Vis- en Zeevruchtengids verscheen voor het eerst in een Nederlandstalige versie in november 2014. Deze nieuwe editie kreeg een opgefriste lay-out en een update van het cijfermateriaal.
Deze infogids is een publicatie van SeaWeb Europe en verschijnt in het Frans sinds 2008 (Guide des Espèces). De gids wordt beschikbaar gemaakt in het Nederlands en bewerkt voor de Belgische markt door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
Alle inhoud van de Vis- en Zeevruchtengids is tevens beschikbaar via de websites www.zeevruchtengids.org en www.guidedesespeces.org.
Bestellen:
Een gedrukt exemplaar van de ‘Vis- en Zeevruchtengids’ (Nederlandstalig) kan worden bekomen tegen betaling van 45,00 Euro (inclusief postkost). Stuur de ingevulde bestelbon door naar SeaWeb Europe via het e-mailadres: contact@seaweb-eu.org.
Contact:
Nancy Fockedey
Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Wetenschappelijk medewerkster en medeauteur
nancy.fockedey@vliz.be
+32-(0)59-34 21 30
+32-(0)473-51 72 58
SeaWeb Europe - een milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van de oceaan. SeaWeb Europe werkt samen met alle professionals in de visserij- en aquacultuursector en draagt zo bij tot een duurzame markt voor vis, schaal- en schelpdieren.
www.seaweb-europe.org
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) - het coördinatie- en informatiecentrum voor marien en kustgebonden onderzoek in Vlaanderen (België). Als partner in projecten en netwerken ondersteunt en bevordert het de uitstraling van het Vlaams marien wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. www.vliz.be
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) - heeft door de jaren heen een sterke expertise opgebouwd rond duurzame visserij. Het ILVO volgt de commerciële visbestanden op, heeft aandacht voor de socio-economische situatie van de Belgische visserij en investeert in onderzoek naar duurzame en innovatieve visserijmethoden. Deze kennis zet het in bij het inschatten van de mate van duurzaamheid van de sector. www.ilvo.vlaanderen.be