Nieuw: watertanks voor mariene organismen in het Marien Station Oostende



© Maaike Vercauteren

De opstelling voor zeewater werd in het Marien Station Oostende geïnstalleerd na verzoek vanuit de vakgroep Morfologie van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, maar kan ook door andere onderzoekers gebruikt worden.
 
De laboruimte omvat drie watertanks van 4,3 m³ met een diameter van 2,2 m. De koelruimte waarin de watertanks zich bevinden kan op een temperatuur gebracht worden tussen 5° en 20°C. Elke watertank staat volledig op zichzelf en is dus qua watercirculatie en filtratiesysteem volledig gescheiden van de andere twee. Het filtratiesysteem is opgebouwd uit een biologische filtertank en mechanische filters. Een ozongenerator zorgt ervoor dat de belangrijkste virussen en bacteriën gedood worden. Een eiwitafschuimer en drumfilter zijn geïnstalleerd om respectievelijk het overbodig schuim en vlokken te verwijderen. De watertanks bevatten zowel een temperatuursensor als een redoxsensor.  In de koelruimte  wordt het dag- en nachtlicht zo goed als mogelijk gesimuleerd.
 
De watertanks kunnen gebruikt worden als quarantaine voor levende mariene organismen, maar kunnen evengoed dienen voor experimenteel onderzoek op vissen en mariene ongewervelden. De installatie is door Dierenwelzijn erkend en een VLIZ-medewerker is gecertificeerd voor het houden van proefdieren.

De financiering van de watertanks werd gedragen door het VLIZ samen met EMBRC (European Marine Biological Resource Centre).
 
De watertanks staan ter beschikking van alle mariene wetenschappers. Wie geïnteresseerd is in het gebruik ervan kan andre.cattrijsse@vliz.be contacteren.
 
Lees er alles over in de technische fiche: www.vliz.be/nl/watertank