Navigating the Future V zet topprioriteiten uit voor marien onderzoek komende decennium


Download het rapport Navigating The Future V, het factsheet voor beleidsmakers, alsook infografieken en animaties op de website van de European Marine Board.

De European Marine Board (EMB), een onafhankelijk adviesorgaan dat meer dan 10.000 zeewetenschappers in Europa vertegenwoordigt, onderzocht waar zich de grootste kennishiaten aftekenen voor de zee van morgen. Onder het voorzitterschap van de Belgische mariene onderzoeker Jan Mees, tevens directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee, werd duidelijk dat deze kennis noodzakelijk is om o.a. de oceaan in haar vier dimensies begrijpen, tsunami’s kunnen voorspellen of de invloed van verschillende stressoren op de bio-geochemie en het leven in zee naar behoren inschatten. Ook de impact die de opkomende blauwe economie heeft op het functioneren van die zee, blijkt nog een weinig ontgonnen maar noodzakelijk onderzoeksveld.

Het rapport toont dat daarvoor de grenzen van de individuele onderzoeksdisciplines moeten overstegen worden en dat ook duurzaamheidsresearch de nodige aandacht dienen te krijgen. Tenslotte benadrukt Navigating the Future V de mogelijkheden van nieuwe technologieën en modellen in het ‘zichtbaar’ maken van het meest onzichtbare deel van onze planeet en in het creëren van draagvlak bij het bredere publiek. 
 
Lees het volledige Nederlandstalige persbericht naar aanleiding van de publicatie op de VLIZ-website. Download het rapport, het factsheet voor beleidsmakers, alsook infografieken en animaties op de website van de European Marine Board: