Microplastics zitten overal – ANDROMEDA zoekt uit hoe correct te detecteren en kwantificeren in zee


Foto: Shutterstock

In mei was er de (digitale) kick-off van ANDROMEDA, een internationaal onderzoeksproject dat focust op analysetechnieken voor het kwantificeren van nano- en microplasticpartikels en hun degradatie in het mariene milieu. Dit JPI Oceans-project legt de expertise van wetenschappers uit 15 onderzoeksinstituten in 11 landen bijeen voor de ontwikkeling en optimalisering van een methodologie om microplastics in-situ te detecteren, efficiënt te bemonsteren en te analyseren in zeewater, sediment en mariene organismen. Hyperspectrale visualisatie, chemische merkers en fluorometrische detectietechnieken staan centraal in dit project. Om plastics kleiner dan 1 µm te kwantificeren en te karakteriseren worden state-of-the-art technieken ingezet die gebruik maken van o.a. µFTIR, Raman imaging en SEM-EDX. Dit onderzoek moet het mogelijk maken om de vervuiling van onze zeeën met nano- en microplastics correcter dan voorheen in te schatten.

Het VLIZ zal binnen dit project o.a. focussen op de ontwikkeling en optimalisatie van een tijd- en kostenefficiënte methode om microplastics in zeewater en mariene sedimenten te detecteren. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van fluorescerende kleurstoffen die zich binden aan de partikels, waardoor ze met fluorescentiemicroscopie en microspectroscopie (µFTIR) opgespoord worden.

Het Marien Station Oostende van het VLIZ doet ook dienst in het project als een van de meetstations voor het monitoren van nano- en microplastics in de lucht. Verder staat het VLIZ in voor het archiveren van alle verzamelde onderzoeksdata van het ANDROMEDA-project. Doctorandus Nelle Meyers zal instaan voor het Belgisch takenpakket binnen het project (samenwerking van VLIZ, ILVO en UGent-GhEnToxLab).

ANDROMEDA is een van de zes JPI Oceans-onderzoeksprojecten die microplastics in de oceaan willen aanpakken, en op 20 mei 2020 gezamenlijk werden gelanceerd.

Meer info: