Meeuwen blijken elk een eigen karakter en persoonlijke voorkeur te hebben


Gezenderde zilvermeeuw in de haven van Oostende. Foto: VLIZ - Leontien De Wulf.

Sinds 2013 volgt het VLIZ, samen met het INBO, in het kader van het Europees LifeWatch-project verschillende zilvermeeuwen (Larus argentatus) en kleine mantelmeeuwen (Larus fuscus). De dieren krijgen een lichtgewicht GPS met datalogger op zonne-energie aangebonden in een rugzakje. Die slaat de coördinaten van hun locaties op. Momenteel zijn 37 zilvermeeuwen getagd op hun broedplaats op het dak van het VLIZ in Oostende en 108 kleine mantelmeeuwen vanop hun broedplaats in de havens van Zeebrugge en Vlissingen.

Hoewel de meeuwen na de zomer wegtrekken naar meer zuidelijke oorden, keren de meeste het erop volgende voorjaar terug naar hun zelfde broedplaatsen. En laat daar nu net een antenne staan, waarmee de coördinaten worden ingelezen van alle locaties waar ze in de tussentijd vertoefden …

Via de pagina Historische vogel data op de LifeWatch-website krijg je enkele individuele verhalen voorgeschoteld van sommige van de meeuwen, die we elk een naam gegeven hebben. Zo lees je enkele “speciale gevalletjes” die bepaalde meeuwen tegenkwamen tijdens de voorjaartrek (2014-2016), broedseizoen (2013-2016) of najaarstrek (2013-2015).

Zo hebben we bijvoorbeeld uit deze data geleerd dat de meeste bezenderde zilvermeeuwen relatief dicht (enkele km) bij hun broedgebieden blijven, maar dat de mannelijke zilvermeeuwen Joost en Tjess veel verder vlogen om hun voedsel te zoeken: van Oostende tot Koksijde, op zee, en in de velden en weiden van het West-Vlaamse achterland. Alhoewel ze een groot foerageergebied bestreken, keerden ze elke dag trouw terug naar hun nest op het dak van het VLIZ, zoals het een goede echtgenoot/huisvader betaamt.

De migratietochten van de kleine mantelmeeuwen zijn best spectaculair. Wist je dat sommigen onder hen de winter doorbrengen langs de Afrikaans Westkust? Daarenboven blijkt dat veel van deze vogels gewoontedieren zijn en naar exact dezelfde locatie reisden als vorig jaar: Dakar (Senegal), Port-Étienne (Mauritanië), Dakhla en El-Aaiún (Westelijke Sahara)!

Voor elke periode is een algemene kaart beschikbaar, die de GPS-gegevens weergegeven voor deze periode voor een specifieke vogel (selecteer andere vogels met de optie in de legende van de kaart). Voor elke periode worden een aantal verhalen verteld, met interessant gedrag van individuele vogels. Klik op de link hieronder om erachter te komen:
• Wie op zee foerageert, en wie de voorkeur geeft aan het strand of de velden?
• Wie op dagelijkse basis naar de chipsfabriek in Moeskroen vliegt?
• Wat de meest populaire hotspots zijn om te foerageren?
• Wat doen meeuwen als ze niet op het nest zitten?
• Waar vliegen ze naartoe in het winterseizoen en welke routes nemen ze?
• Wie is de meest actieve, en wie is een luie vogel?
• En nog veel, veel meer!