07 / 06 / 2016
![](http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/docs/nieuws/LifeWatch.be2016(1.9S).jpg)
De Cytosense Flow Cytometer in gebruik door het team rond Reinhoud de Blok aan boord van RV Simon Stevin - Foto: LifeWatch.be - VLIZ, Jonas Mortelmans (CC BY-NC-SA 4.0)
De gebruikers van de LifeWatch.be-infrastructuur kregen de kans om hun gaande onderzoek te duiden en hun eerste resultaten te tonen. De status van verschillende individuele onderzoeksprojecten werd toegelicht, zoals deze die gebruik maken van:
• het sensornetwerk voor grote vogels door Luk Lens (TEREC – UGent)
• het akoestisch ontvangersnetwerk voor vissen door Pieterjan Verhelst (MARBIOL – UGent)
• de Zooscan en de Video Plankton Recorder door Yana Deschutter (MARBIOL – UGent)
• de Cytosense Flow Cytometer door Reinhoud de Blok (PAE – UGent)
• de eDNA analyse infrastructuur door Tara Grosemans (ECOTOX – UGent)
• een nieuw ontworpen R-pakket SDMPREDICTORS door Samuel Bosch (VLIZ)
• de LifeWatch Taxonomic Backbone door Leen Vandepitte (VLIZ)
In vergelijking met de eerste gebruikersvergadering in juni 2014, waar de presentaties eerder beperkt bleven tot een beschrijving van de infrastructuur en de plannen, hoorden we op deze laatste meeting over de vorderingen, kregen we de (eerste) onderzoeksresultaten te zien en inzicht in de aan de gang zijnde analyses.
In het tweede deel van de namiddag kwamen meer algemene zaken aan bod: Hoe kan de LifeWatch Taxonomische ruggengraad van dienst zijn voor alle gebruikers? Welke workshops worden georganiseerd ten dienste van de gebruikers? Welke zijn de meest recente ontwikkelingen binnen de Lifewatch e-infrastuctuur?
Lees er alles over in het verslag op de LifeWatch.be website
(*) In 2012 begon België met de opbouw van zijn LifeWatch-infrastructuur. De oorspronkelijke Belgische LifeWatch-partners waren het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO), gefinancierd door de Hercules Stichting. In 2013, werd het Earth and Life Institute van de Université Catholique de Louvain (UCL) partner, met financiële steun van de Wallonia-Brussels Federation. In 2014 bundelden de UCL en het Biosystems Engineering Department van de Université de Liège/Gembloux-ABT hun krachten. Dit LifeWatch Wallonië-Brussel team wordt verder gefinancierd door de Wallonia-Brussels Federation. Later dat jaar, voegde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zich bij het LifeWatch België team als coördinators van de federale bijdrages. Het KBIN werkt nauw samen met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA). Een andere federale partner die in 2014 het team vervoegde is het Belgisch Biodiversiteitsplatform.