InnovOcean Campus krijgt als eerste kantoorgebouw in Vlaanderen het label voor uitstekende toegankelijkheid

Voor het eerst reikt het Vlaams Expertisecentum voor Toegankelijkheid Inter, het label A++ uitstekend toegankelijk uit voor een gebouw. De InnovOcean Campus aan de Jacobsenstraat 1 in Oostende ontving op 10 juli deze primeur. De campus biedt veel gebruikerscomfort voor bezoekers, medewerkers, klanten … met en zonder beperking. Bijzonder zijn de audio-ondersteuning voor slechthorenden en de prikkelarme, afgesloten werkplekken voor mensen met autisme. 

A++ label voor de InnovOcean Campus


De campus in Oostende is de Vlaamse kennishub voor vernieuwend marien onderzoek en is de thuisbasis voor onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de visserij-afdeling van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Zonder drempels 
De InnovOcean Campus is volledig toegankelijk. Dit houdt in dat iedereen, zonder of met een  beperking (bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, slechthorenden en -zienden, mensen met autisme) en zonder hulp van anderen het gebouw vlot kan gebruiken. Deze integrale toegankelijkheid komt tot uiting in de buitenomgeving, in het architecturaal ontwerp en in de afwerking. ‘Alle gebruikers moeten zich welkom en goed voelen in het gebouw, los van specifieke behoeften’, aldus Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.

Bereikbaarheid 
Zo is de campus vlot bereikbaar met openbaar vervoer, fiets of auto en hebben de toegangspaden geen trappen of andere drempels. De inkom heeft geen draaideur, maar automatische schuifdeuren. Voor blinde mensen is er een tactiele toeleiding op de vloer tot aan het onthaal. Rolstoelgebruikers kunnen vlot en dicht de onthaalbalie bereiken, dankzij een onderrijdbaar deel. De lift is uitgerust met spraakfunctie en braille. 

Audio-ondersteuning
Ook de vergaderzalen zijn voorzien van alle comfort met een vlotte toegang, een indeling waardoor iedereen comfortabel kan plaatsnemen. In de auditoria is een ringleiding voorzien als gehoorondersteuning, voor de kleinere zalen kan een geluidsversterking ontleend worden aan de balie. 

Werkplekken 
De werkplekken zijn volledig toegankelijk en ergonomisch ingericht, afgescheiden van de koffiehoek en informele ruimten. Wie daar nood aan heeft, kan zich terugtrekken in de prikkelarme afgesloten werkplekken. Elke verdieping heeft een rolstoeltoegankelijk toilet. 
Het gebouw straalt rust en eenvoud uit en is eenduidig leesbaar. Dankzij voldoende kleuren vind je vlot de weg door het gebouw en dit zonder de rust te verstoren.

Toegankelijkheid vanaf de ontwerpfase meenemen
Vanaf de start van het gezamenlijk bouwproject in 2018, zetten VLIZ en ILVO heel sterk in op toegankelijkheid. Experts van Inter werden nauw betrokken bij de plannen om de toegankelijkheidseisen te vertalen tot een gebouw, ingericht volgens de principes van Universal Design. Door toegankelijkheid zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase van de bouw mee te nemen, bespaart de bouwheer kosten.

‘Een toegankelijk gebouw is maatwerk. Je brengt de wensen van de toekomstige bewoners en bezoekers samen met de voorwaarden voor gebruikscomfort voor iedereen. We zijn samen op zoek gegaan naar de juiste aanpak. Inter ging aan de slag met de bouwplannen en werkte nauw samen met het ontwerpteam. Die sterke samenwerking en de opvolging van het ontwerpteam heeft geleid tot een mooi resultaat’, aldus Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.

Na oplevering en inrichting van het gebouw najaar 2023, kwam de labelcommissie van Inter het gebouw beoordelen met een audit. In de commissie zaten ook ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, slechthorenden en -zienden, mensen met autisme.  

Voorbeeldfunctie
‘Als Vlaamse overheidsinstellingen vinden we het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dergelijke nieuwbouw is een stevig bouwtraject, dat tijd en energie kostte. Maar het loont echt de moeite, omdat het wegdenken en wegwerken van mogelijke hindernissen uiteindelijk goed is voor alle gebruikers’, zegt Joris Relaes, administrateur-generaal van het ILVO.

Daar is ook Jan Mees, algemeen directeur bij VLIZ, het mee eens. ‘De InnovOcean Campus is een kenniscentrum met internationale uitstraling. Hier ontmoeten mensen elkaar en werken samen aan wetenschappelijk onderzoek over de zee en de visserijsector. Jaarlijks organiseren we hier een groot aantal vergaderingen en congressen. Regelmatig krijgen we Europese en internationale groepen over de vloer en dit in de meest comfortabele omstandigheden. De vlotte toegang van het gebouw straalt af op ons internationaal imago.’

De InnovOcean Campus omvat kantoren, vergaderzalen, een auditorium, een bibliotheek over de zee en laboratoria.

Extra info voor journalisten
 

Welkom op de InnovOcean Campus


- Video in het gebouw: Inkijk in InnovOcean 
- Info over de toegankelijkheidseisen van Inter 
- Website InnovOcean Campus

Contact
- Inter, Wendy Metten, algemeen directeur: +32-(0)491-15 50 75
- ILVO, Nele Jacobs, woordvoerder: +32-(0)472-53 06 96, nele.jacobs@ilvo.vlaanderen.be 
- ILVO, Evy De Vlieghere, diensthoofd Infrastructuur: evy.devlieghere@ilvo.vlaanderen.be 
- VLIZ, Jan Seys, woordvoerder: +32-(0)478-37 64 13