12 / 05 / 2020
Foto: © Paul van der Heyde
De kust staat voor de Belg op nummer een als favoriete vakantiebestemming. Zo komen elke zomer ongeveer 6 miljoen dagjestoeristen naar onze kust, voornamelijk om er te wandelen op het strand of de dijk, te baden in de zee en te genieten van de gezonde zeelucht (KustINzicht2019). Het opnieuw openstellen van de kust en de stranden voor recreatie en toerisme na de (beperkte) COVID-19 lockdown, is dan ook geen triviaal vraagstuk.
Ter ondersteuning van de huidige afbouwstrategie stelde het VLIZ een beleidsinformerende nota op die de ‘Wetenschappelijke kennis over het coronavirus SARS-CoV-2 in de context van de Vlaamse stranden’ bundelt.
Deze nota geeft gericht aandacht aan het risicobeheer en onderbouwing van mogelijke beleidsmaatregelen voor drie specifieke thema’s. Wel dient hier eerlijkheidshalve bij gezegd dat er nog heel wat hiaten zijn in de wetenschappelijke kennis om de risico’s op een sluitende wijze in te kunnen schatten.
- Risico op besmetting via zeewater
- Risico op besmetting via plastic en zwerfvuil
- Risico op besmetting via zand
De studie adviseert dat nieuwe wetenschappelijke studies en observaties over de verspreiding en de potentiële humane transmissie van het SARS-CoV-2 virus in zeewater (zout water) en zand cruciaal zijn om op korte termijn te komen tot een betere beoordeling van het besmettingsgevaar aan de Vlaamse kust.
De volledige nota kan u hier downloaden.
Te citeren als:
Devriese, L.I.; Pirlet, H.; Nauwynck, H.; Janssen, C.; Boon, N.; Arends, J.B.A.; Maelfait, H.; Rubbens, P.; Vandegehuchte, M.; Verleye, T.; Lescrauwaet, A.-K.; Mees, J. (2020). Fact Check. Wetenschappelijke kennis over het coronavirus SARS-CoV-2 in de context van de Vlaamse stranden. VLIZ Beleidsinformerende Nota's, 2020_003. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISBN 9789492043948. 25 pp. [meer]
Voor meer informatie, contacteer Jan Seys, persverantwoordelijke van het VLIZ: jan.seys@vliz.be
Herbeluister hier het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1 van 11 mei 2020.