Ecodesign Challenge buigt zich over de plastic soep


Foto: OVAM

De plastic soep is de hoeveelheid plastic in de oceaan. Deze blijft maar toenemen. Het is een probleem met een duizelingwekkende schaalgrootte. De oceaan herbergt miljoenen tonnen afgedankt plastic dat heel wat marien leven bedreigt en bovendien sporen nalaat tot diep in onze voedselketen. Als de tendens zich voortzet, verwachten deskundigen dat we tegen 2025 per 3 ton vis, 1 ton plastic opvissen uit de oceaan.
 
Om de plastic soep het hoofd te bieden, moet het worden aangepakt op verschillende niveaus: enerzijds moeten we vermijden dat er nog plastic in onze waterwegen en de oceaan terechtkomt, anderzijds moet de plastic soep die er nu al is verwijderd worden.
 
Tijdens de Ecodesign Challenge brainstormden 21 studententeams uit de opleidingen Productontwikkeling (UAntwerpen) en Idea & Innovation Management (Erasmushogeschool Brussel) over de mogelijkheden vanuit innovatie en design om dit mondiaal probleem het hoofd te bieden. Op dag 1 gingen de teams (elk voorzien van een ludieke naam) op zoek naar dé oplossing en kregen ze hierbij ondersteuning van een groep deskundigen. Dag 2 stond in het teken van het pitchen van hun idee voor een professionele jury, waar ook het VLIZ deel van uitmaakte. Het winnende team (‘Team Redder’) overtuigde de jury met hun project ‘NoPac’, een stappenplan om bij grote supermarktketens een verpakkingsvrij ‘eiland’ te ontwikkelen.