De ROV Genesis voor iedereen


Foto: Het VLIZ stelt de onderwaterrobot Genesis ter beschikking van de mariene onderzoeksgemeenschap voor zowel nationale als internationale campagnes - VLIZ

Het VLIZ zet de Remotely Operated Vehicle (ROV) Genesis, nationaal in voor onderzoek in het Belgisch deel van de Noordzee en internationaal voornamelijk voor diepzeeonderzoek, dit op eigen initiatief of op vraag van binnenlandse en buitenlandse mariene onderzoeksgroepen.

De onderwaterrobot Genesis kan tot op een diepte van 1300 m duiken. Tijdens internationale campagnes duikt de ROV vooral in de diepzee om er de nog weinig gekende oceaanranden en biodiversiteit te exploreren. De onderwaterrobot filmt en neemt stalen van diepzeecanyons, koudwaterkoraalriffen, carbonate mounds, moddervulkanen, methaanbronnen, etc.
Sinds 2015 is de ROV Genesis ook operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, vanop RV Simon Stevin, om in de ondiepe kustwateren de fauna in beeld te brengen en scheepswrakken en zeebodemstructuren te bekijken. 

De ROV past in een ‘Tether Management System’ (TMS), een soort van garage, die de onderwaterrobot tot op de zeebodem brengt om vandaaruit de exploratietocht aan te vangen.  Een kabel verbindt het TMS met het onderzoeksschip de onderwaterrobot is op zijn beurt via een kabel verbonden met het TMS. Een piloot stuurt de ROV aangestuurd vanuit een controlekamer – een container gemonteerd op het onderzoeksschip –  en volgt alle handelingen via schermen. Zes voortstuwingsmotoren drijven de onderwaterrobot aan. Een accuraat positioneringssysteem kan de positie van zowel het schip, de ROV en indien nodig andere apparatuur real-time bijhouden.

De ROV Genesis is uitgerust met verschillende lichten en hoge resolutie video- en fotocamera's en een laser-meetsysteem. Een hydraulische werkarm kan eenvoudige stalen nemen. Diepte, koers, hoogte, deining en helling worden continu geregistreerd evenals de temperatuur, en de saliniteit van het water.

De voornaamste functie van de ROV Genesis is het verzamelen van foto-en videomateriaal. Zeker op dieptes die ontoegankelijk zijn voor duikers, kan de ROV gebruikt worden om beelden te verkrijgen van de vaak onbekende diepzeewereld. Ook belangrijk is de hydraulische werkarm die eenvoudige handelingen kan uitvoeren, zoals het grijpen van een stukje koudwaterkoraal of het nemen van een kleine boorkern. Tenslotte kan de onderwaterrobot ook andere onderwaterapparatuur assisteren door bijvoorbeeld extra belichting te bieden, door via filmwerk ‘de ogen onder water’ te vormen of door haar grijparm als 'helpende hand' aan te bieden.

Genesis is operationeel sinds 2006 en verkende zo goed als alle oceaanbekkens van de Atlantische Oceaan over de Indische Oceaan, de Zuidelijke Stille Oceaan tot de Zuidelijke Oceaan. De onderwaterrobot heeft reeds 26 expedities op de teller staan.  Het doel blijft om de ROV wereldwijd in te zetten voor marien onderzoek, zowel door VLIZ gestuurd als op vraag van andere mariene onderzoeksgroepen. 

Indien u als wetenschappelijke instituut gebruik wenst te maken van de ROV, contacteer dan infrastructuur@vliz.be.
 
  • Bekijk zeker het gloednieuwe animatiefilmpje over de werking en de functionaliteiten van de ROV Genesis.
  • Meer technische specificaties zijn te vinden op de apparatuurfiche van de onderwaterrobot. 
  • Een infografiek bundelt alle weetjes van de ROV
  • Algemene informatie over de ROV is te lezen op de desbetreffende webpagina.